Minder Duitsers op vakantie in Nederland dan vóór coronacrisis

Minder Duitsers op vakantie in Nederland dan vóór coronacrisis
Veel Duitsers gaan graag op vakantie naar de Nederlandse kust.

Het aantal Duitse toeristen in Nederland is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit de nieuwste Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Met de Internationale Vakantiemonitor meet het NBTC sinds het begin van de coronapandemie de impact van het coronavirus op het reissentiment. Begin april 2022 werd dit voor de elfde keer gedaan. Sinds die meting wordt ook de impact van de oorlog in Oekraïne gemeten.

Minder op vakantie in eigen land

De cijfers laten onder andere zien dat minder Duitsers dit jaar op vakantie willen in eigen land: in 2021 wilde 43 procent van de oosterburen in Duitsland vakantie vieren, terwijl dat percentage met 32 procent nu lager ligt. “De behoefte om op vakantie te gaan naar het buitenland is groot. Vakanties in eigen land worden als gevolg van de toegenomen mogelijkheden om zonder veel belemmeringen naar het buitenland te reizen minder populair”, aldus Jos Vranken, directeur van het NBTC. 49 procent van de Duitsers wil graag binnen Europa op vakantie, 13 procent naar Noord- of Zuid-Amerika, Afrika, Oceanië of Azië en 6 procent weet het nog niet.

42 procent van de Duitsers geeft aan de vakantie nog te moeten boeken. “Om deze ‘zwevende boekers’ over de streep te trekken is het van belang om hun twijfels weg te nemen, bijvoorbeeld via flexibele annuleringsvoorwaarden en door de nadruk te leggen op het veilig en vertrouwd naar en in Nederland te kunnen reizen”, tipt Vranken.

Coronacrisis en oorlog in Oekraïne

De Duitsers laten zich echter nog niet zo gemakkelijk overtuigen. Waar de Duitsers vóór de coronacrisis nog ruim een kwart van de buitenlandse toeristen in Nederland vormden, ligt dat percentage nu lager. De Duitsers laten zich onder andere weerhouden door de coronacrisis, aldus Vranken tegen Nu.nl. Voor veel Nederlanders is het coronavirus wat naar de achtergrond verdwenen, terwijl dat voor veel Duitsers nog niet het geval is.

Ook de oorlog in Oekraïne speelt mee: bijna 40 procent van de Duitsers die geen vakantieplannen hebben, geeft aan dat dat komt door de oorlog in Oekraïne. Dat is beduidend hoger dan in andere landen. En ook voor de Duitsers die wachten met boeken, is de oorlog een belangrijke reden: 47 procent van hen geeft deze reden op. In vergelijking met andere landen scoort ook hier Duitsland het hoogst.

Zowel de coronacrisis als de oorlog in Oekraïne leiden tot een gevoel van onzekerheid, wat volgens Vranken een slechte raadgever voor vakantie is.

Resultaten Vakantiemonitor

Alles resultaten van de vakantiemonitor zijn hier in te zien.

X