Minor ‘Zakendoen in Duitsland en Oost-Europa’ op Windesheim

Minor ‘Zakendoen in Duitsland en Oost-Europa’ op Windesheim

In september 2017 start Hogeschool Windesheim bij voldoende belangstelling met de minor ‘Zakendoen in Duitsland en Oost-Europa‘. Naast Duitsland is de handel met Polen, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije en Roemenië sterk in opkomst. Steeds meer Nederlandse bedrijven doen zaken in deze landen en/of openen daar een vestiging. Deze minor bij Windesheim is de enige in zijn soort.

Studenten voeren een opdracht uit in samenwerking met Nederlandse en/of Duitse bedrijven in het project. Bijvoorbeeld onderzoek naar een bestaand product op een nieuwe (Duitse) markt. Welke landen/gebieden zijn het meest interessant om bewerkt te worden en hoe kan dit het beste gedaan worden? Een aantal bedrijven (bijvoorbeeld Wecovi, Wijndragers, Brink Verkeer, Van Wijhe en SailOban) hebben al resultaten geboekt, mede door inzet van de studenten uit deze minor.

Er is veel aandacht voor de Duitse taal, cultuur, geschiedenis en het zakendoen in Duitsland en Oost-Europa. Er wordt aandacht besteed aan verschillen in omgangsvormen en wijze van communiceren.

Onderdeel van de minor is een aantal bezoeken aan Duitsland of een Oost-Europees land. De reis wordt benaderd vanuit een zakelijke invalshoek: studenten gaan op zakenreis. De totale kosten van deze excursies zijn geraamd op 400/500 euro afhankelijk van het excursieprogramma. Tijdens de reis zijn er colleges en bedrijfsbezoeken.

Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor deze minor. Wel is enige kennis van de Duitse taal een pré. Het niveau is voor gevorderden.

X