NBTC onderzoekt fietsgedrag Duitse, Belgische en Britse toeristen in Nederland

NBTC onderzoekt fietsgedrag Duitse, Belgische en Britse toeristen in Nederland

Nederland staat in het buitenland bekend als het fietsland bij uitstek, maar fietsen buitenlandse vakantiegangers  in Nederland net zo graag? Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) deed onderzoek naar het fietsgedrag van Duitsers (uit Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen), Belgen (uit Vlaanderen) en Britten die Nederland in de afgelopen vijf jaar bezochten.

Vooral onder Belgische en Duitse vakantiegangers was de fiets een geliefd vervoermiddel: 69 procent van de Belgen en 57 procent van de Duitsers maakte hiervan gebruik, tegenover 19 procent van de Britten. Daarbij was de gewone (stads)fiets het meest in trek met 47 procent, gevolgd door de elektrische fiets (16 procent) en de mountainbike (13 procent).

De natuur in

Wanneer het gaat om de achterliggende redenen om Nederland op de fiets te ontdekken, staat natuurbeleving bovenaan (19 procent). Andere redenen zijn de omgeving ontdekken (13 procent), ontspanning (12 procent), actief bezig zijn (9 procent), iets goeds doen voor je gezondheid/conditie (9 procent) en buiten zijn (9 procent). Verreweg het grootste deel van de fietstochtjes in Nederland door toeristen wordt dan ook gemaakt in de natuur. Dit geldt voor 60 procent van de Duitsers, 57 procent van de Belgen en 52 procent van de Britten. 39 procent van de Duitsers, 41 procent van de Belgen en 46 procent van de Britten fietst juist in een stedelijke omgeving en 35 procent van de Duitsers, 42 procent van de Belgen en 33 procent van de Britten combineert de stad met de natuur.

Op de vraag of de vakantiegangers in de toekomst nogmaals in Nederland op de fiets zouden stappen, antwoordt het grootste deel van de respondenten bevestigend. 68 procent van de Duitsers, 74 procent van de Belgen en 76 procent van de Britten zou dit zeker nog eens doen. Het NBTC heeft alle resultaten samengevat in een infographic, die te vinden is op de website.

X