Nederland en Duitsland ondertekenen intentieverklaring waterstofsamenwerking

Nederland en Duitsland ondertekenen intentieverklaring waterstofsamenwerking
Koning Willem-Alexander. Foto © RVD - Gemmy Woud-Binnendijk

Op dinsdag 14 november bracht Koning Willem-Alexander samen met een Nederlandse delegatie een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Tijdens het werkbezoek stond groene waterstof centraal. De Koning bezocht onder andere Chemiepark Marl en de haven in Duisburg. Ook werden er drie intentieverklaringen ondertekend, die de samenwerking op het gebied van hernieuwbare waterstof moeten versterken.

Het werkbezoek begon met een gesprek tussen Koning Willem-Alexander en Hendrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen. Vervolgens werd koers gezet naar Chemiepark Marl, waar de koning in gesprek ging met verschillende ‘Auszubildenden’, jongeren die binnen dit bedrijf een leer-werktraject volgen. Ook werd hij rondgeleid door het Rheticus-complex van Evonik, waar met behulp van waterstof nieuwe chemicaliën worden geproduceerd. Na de lunch werden de Koning en Wüst in een waterstofauto naar Duisburg gebracht, waar zij werden rondgeleid op een waterstofschip.

Intentieverklaringen

Bij het werkbezoek was onder andere Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, aanwezig. Hij ondertekende drie intentieverklaringen: twee met de federale Duitse overheid en één met Noordrijn-Westfalen. Waterstof speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de industrie en de transportsector. “Duitsland is voor Nederland een cruciale partner voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt”, aldus Vijlbrief. “Met de intentieverklaringen tussen Nederland met Duitsland, zowel op landelijk niveau als met de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is de noodzakelijke infrastructuur een belangrijke stap dichterbij gekomen. En ook op het gebied van de import van waterstof trekken we met een gezamenlijke tender samen op.”

Behalve de politieke delegatie nam ook een veertigtal Nederlandse bedrijven deel aan de waterstofmissie.

X