Nederland geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland

Nederland geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland

Nu de omikronvariant van het coronavirus minder gevaarlijk blijkt te zijn dan vorige varianten van het coronavirus, schrapt Duitsland vanaf donderdag 3 maart met het invoeren van een nieuwe corona-inreisverordening alle landen van de lijst met hoogrisicogebieden. Ook Nederland geldt vanaf morgen niet meer als hoogrisicogebied voor Duitsland.

Het stempel ‘hoogrisicogebied’ wordt vanaf nu alleen nog gebruikt voor landen waarin een gevaarlijkere variant dan de omikronvariant circuleert. Het stempel ‘virusvariantgebied’ blijft ook bestaan.

Algemene bewijsplicht blijft bestaan

Duitsland bestempelde Nederland op 19 november 2021 als hoogrisicogebied. Daardoor gold er voor reizigers vanuit Nederland naar Duitsland sinds die dag een meld- en quarantaineplicht. Beide plichten vervallen vanaf 3 maart.

Wel blijft er een ‘algemene bewijsplicht’ bestaan: alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten bij het oversteken van de Duitse grens een negatieve test, vaccinatiebewijs of bewijs van herstel kunnen laten zien. Daarbij is het niet relevant uit welk land de reiziger afkomstig is, of dit land wel of niet een hoogrisicogebied of virusvariantgebied is en met welk vervoersmiddel hij of zij reist. Een testbewijs mag maximaal 48 uur oud zijn; dit geldt voor zowel een PCR-test als een antigeentest. Als herstelverklaring geldt een positieve PCR-test die minimaal 28 dagen en maximaal 90 dagen oud is.

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar dienen vijf dagen in quarantaine te gaan, tenzij ze een negatieve test, vaccinatiebewijs of bewijs van herstel kunnen tonen. Volgens het Robert Koch Institut (RKI) geldt er voor kinderen jonger dan 6 jaar geen quarantaineplicht, en volgens Duitslandweb ook geen testplicht.

De volledige nieuwe inreisverordening is hier in te zien.

X