Nederland weer risicogebied voor Duitsland

Nederland weer risicogebied voor Duitsland

Het Duitse Robert Koch Institut (RKI), te vergelijken met het Nederlandse RIVM, heeft zojuist aangekondigd dat Nederland vanaf zondag 18 juli weer risicogebied is.

Regels voor reizigers naar Duitsland

Personen die vanuit Nederland naar Duitsland willen reizen, moeten vanaf 18 juli aan verschillende regels voldoen.

  • Ten eerste geldt er een aanmeldplicht. Reizigers dienen hun reis naar Duitsland aan te melden op einreiseanmeldung.de. Deze plicht geldt niet wanneer de reiziger korter dan 24 uur in Duitsland verblijft.
  • Bovendien moeten reizigers vanuit Nederland binnen 48 uur na aankomst in Duitsland aantonen dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn of genezen zijn van corona. Het vaccinatiebewijs, testbewijs of bewijs van genezing moet worden geüpload via einreiseanmeldung.de. Deze plicht geldt niet wanneer de reiziger korter dan 24 uur in Duitsland verblijft.
  • Reizigers die gevaccineerd of negatief getest zijn of genezen zijn van corona en een bewijs hiervan hebben geüpload via einreiseanmeldung.de, hoeven niet in quarantaine te gaan. Personen die dit niet hebben gedaan, dienen tien dagen in quarantaine te gaan.

Meer informatie over de Duitse inreisregels is hier te vinden.

Personen in de volgende categorieën zijn vrijgesteld van registratie-, quarantaine- en testverplichting:

  • Personen op doorreis
  • Transportpersoneel
  • Personen die minder dan 24 uur in Duitsland zijn of die minder dan 24 uur in Nederland zijn geweest (klein grensverkeer).
  • Grensarbeiders /grenspendelaars
  • In geval van een verblijf van minder dan 72 uur: personen die familieleden in de eerste graad, hun echtgenoot of partner bezoeken en in geval van gedeeld verblijf, gedeelde voogdij of gedeeld omgangsrecht
  • Voor een verblijf van minder dan 72 uur: hooggeplaatste leden van de van de diplomatieke of consulaire dienst, van volksvertegenwoordigingen of van regeringen.

Veel nieuwe besmettingen in Nederland

Oorzaak van de nieuwe inschaling van het RKI is de snelle stijging van besmettingen in Nederland – en dat terwijl Duitsland Nederland op zondag 27 juni nog van de lijst met risicogebieden afgehaald had, na er sinds oktober 2020 op te hebben gestaan. Nederland telde op 18 juli 10.247 nieuwe besmettingen tegenover 546 in Duitsland.  Duitsland heeft van Nederland sinds 5 juli een groen reisadvies.

X