Eten, drinken, plezier maken – en dat midden op de grens: de ‘Grensztafel’ viert komend weekend zijn première. Op zondag 20 oktober vindt het langverwachte evenement voor jong en oud plaats op de Nederlands-Duitse grens achter het industrieterrein Vreden-Gaxel. Van 13.00 tot 18.00 uur zullen Nederlanders en Duitsers hier bijeenkomen en met elkaar in gesprek gaan om te laten zien dat de grens hen niet langer van elkaar scheidt, maar verbindt.

Het idee is ontstaan tijdens de ‘Youth Battle’, een wedstrijd voor jongeren die het Nederlands-Duits gemeentelijk samenwerkingsverband EUREGIO in Gronau vorig jaar voor het eerst organiseerde. Diverse groepen hadden interessante ideeën voor grensoverschrijdend samenleven. De winnende groep, bestaande uit Duitse en Nederlandse jongeren, had het idee om een reeks tafels op de grens neer te zetten. Aan weerszijden van de tafels kunnen mensen uit beide landen samen eten, drinken, naar muziek luisteren en met elkaar praten.

Oorspronkelijk was het plan om de tafels langs het EUREGIO-secretariaat aan de grensovergang Gronau-Glanerbrug neer te zetten. Hier waren er echter logistieke en verkeerstechnische obstakels, waardoor een nieuwe planning noodzakelijk was. Nu ontmoeten de deelnemers aan de Grensztafel elkaar tussen Winterswijk en Vreden in het groen: het parkje is bij veel wandelaars en fietsers bekend. In verwarmde paviljoens kunnen de deelnemers plaatsnemen aan een grote vierkante tafel. De cateraar en evenementenmanager Robert Meyer uit Epe zorgt voor de inwendige mens met lekkers van de barbecue en frisdrank. Daarnaast is er een taartbuffet en live muziek. Tot slot is er ook aan speelruimte voor kinderen gedacht.

Iedereen is welkom om aan te schuiven. Entree, drankjes en eten zijn gratis. Meer informatie over de Grensztafel is hier te vinden.

X