Nederlands-Duits project presenteert eerste zware e-trucks

Nederlands-Duits project presenteert eerste zware e-trucks
Dr. Michiel Scheffer, voorzitter van het Comité van Toezicht INTERREG Deutschland-Nederland en gedeputeerde van de provincie Gelderland en Dr. Andreas Pinkwart, Minister van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het INTERREG-project ‘electric Green Last Mile’ (eGLM) rolde vorige week de eerste zeven volledig elektrische nul-emissie 44-tons trucks van Europa uit, inclusief de nieuwe standaard voor ultra-snelladen bij zwaar transport. Samen met de provincie Limburg en de deelstaat Nordrhein-Westfalen presenteerde het projectteam het programma, de truck en de laadinfrastructuur op het Ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie in Düsseldorf. FRAMO onthulde het pre-model van de e-truck met INTERREG-voorzitter Michiel Scheffer en minister Pinkwart van Noordrijn-Westfalen.

Dr. Michiel Scheffer, voorzitter van het Comité van Toezicht INTERREG Deutschland-Nederland en gedeputeerde van de provincie Gelderland: “INTERREG maakt werk van open grenzen door Nederlands-Duitse innovaties te stimuleren. Met het eGLM-project bieden we een slimme en schone oplossing voor het vrachtvervoer van de toekomst. Goed voor de economie, goed voor het milieu.”

Pioniers

Prof. Dr. Pinkwart, minister van het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de deelstaat NRW: “In Noordrijn-Westfalen willen we pioniers zijn als het gaat om elektromobiliteit. Daarom is het thema al vanaf het begin een speerpunt van de deelstaatregering. Onze ligging, met optimale verkeersverbindingen naar Nederland, België en Frankrijk, plus onze ervaring in de logistiek zijn de perfecte randvoorwaarden om de toekomst van de mobiliteit in het hart van Europa vorm te geven. Het eGLM-project is een prima voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking, die het concurrentievermogen van de grensregio kan versterken.”

Heavy duty trucks

Het eGLM-project richt zich op zware distributie, in korte rondes van maximaal 150 km in de Europese logistieke hotspotregio Venlo/Niederrhein. Het transport is daardoor schoon, stil en milieuvriendelijk. Tijdens het hele project zullen de elektrische trucks en laadinfrastructuur worden getest en gemonitord – niet alleen op het gebied van techniek, maar ook op inzet. Dit wordt in samenwerking met de Hogeschool Fontys en de FH Aachen gedaan. De resultaten zullen worden gedeeld om zo bij te dragen aan de versnelling van het verduurzamen van de transportsector. In de loop van 2019 zullen de e-trucks geleverd en in gebruik genomen worden.

Projectpartners

Transportbedrijven krijgen door deelname aan het eGLM-project een voorsprong bij het testen en toepassen van elektrische vrachtwagens en nieuwe logistieke modellen voor een betere bezettingsgraad. Daarmee kan de Total Cost of Ownership (TCO) omlaag en de inzetbaarheid omhoog. De eGLM-projectpartners zijn allen actief in de regio Venlo-Niederrhein: Samskip, Meulenberg, CTV, Köppen, Große Vehne, Smurfit Kappa, BCTN, LIOF en Fier Automotive & Mobility.

Europese Unie

Het project eGLM wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund door de Europese Unie, de provincie Limburg en het MWIDE NRW. Tijdens de looptijd wordt het project door het regionale programmamanagement bij de euregio rijn-maas-noord begeleid.

X