“Nederlands pragmatisme van groot belang voor elektrisch rijden”

“Nederlands pragmatisme van groot belang voor elektrisch rijden”
(c) e.GO Mobile AG

Elektrisch rijden zit in de lift: op de Nederlandse wegen zijn steeds meer elektrische auto’s te zien. Nadeel is dat deze auto’s nog relatief duur zijn. e.GO Mobile AG, gevestigd in Aken, probeert hier verandering in te brengen: het bedrijf ontwikkelde een betaalbare elektrische auto. Hoe ziet Christian Steinborn, CSO bij e.GO, de toekomst van het elektrische rijden? Welke contacten heeft het bedrijf met Nederland? En waarom loopt Nederland volgens hem voorop op het gebied van e-mobility?

Dr. Christian Steinborn, CSO bij e.GO Mobile AG. (c) e.GO Mobile AG

AHA24x7.com: Meneer Steinborn, wat is e.GO precies voor een bedrijf?

“e.GO is gevestigd op de campus van de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) Aachen en wil laten zien dat elektrische auto’s veel goedkoper geproduceerd kunnen worden dan tot op heden het geval was. Vanaf april 2019 brengen wij de e.GO Life op de markt, waarvan de basiseditie €15.900,- zal gaan kosten.

Er zijn enkele zaken die e.GO onderscheiden van andere autoproducenten. Een aantal stappen uit het productieproces, die bij veel andere auto’s noodzakelijk zijn, kunnen wij weglaten. Doordat we bepaalde onderdelen en machines niet nodig hebben, kunnen we hier veel geld besparen. We gebruiken bovendien veel onderdelen van thermoplast, dat is een kunststof. Dit materiaal heeft enkele grote voordelen: omdat de thermoplast onderdelen van zichzelf bijvoorbeeld al gekleurd zijn, hoeven ze niet gelakt te worden. Dit alles leidt ertoe dat we een elektrische auto op de markt kunnen zetten die duidelijk goedkoper is dan de modellen die nu verkrijgbaar zijn.”

AHA24x7.com: In Nederland kunnen bezitters van een elektrische auto hun voertuig al op talloze plekken opladen – in Duitsland moeten ze langer zoeken naar een oplaadpunt. Wat is volgens u de reden dat de Nederlanders wat betreft elektromobiliteit verder zijn dan de Duitsers?

“Naar mijn idee heeft dat meerdere redenen. Ten eerste is Nederland zeer geschikt voor elektrische auto’s: het land is klein en met de actieradius van een elektrische auto kom je in Nederland al snel ver. Ook heeft Nederland een goede infrastructuur en zijn er vanuit de Nederlandse overheid subsidies voor automobilisten die een elektrische auto willen aanschaffen. De Nederlandse mentaliteit speelt ook een rol: Nederlanders innoveren graag en zijn pragmatisch. Een idee wordt relatief snel gerealiseerd.”

AHA24x7.com: Duitsland streeft naar een leidende positie op het gebied van elektromobiliteit. In 2020 moeten er een miljoen elektrische auto’s op de Duitse wegen rijden. Wat is er volgens u voor nodig om meer Duitsers elektrisch te laten rijden?

“Het allerbelangrijkste is dat de prijs-kwaliteitverhouding bij een elektrische auto klopt, zodat elektromobiliteit betaalbaar is. Nu vinden consumenten een elektrische auto vaak nog te duur. In de loop van de tijd zullen de prijzen echter dalen.”

AHA24x7.com: e.GO is gevestigd in Aken, dicht bij de Nederlandse grens. Waarom is Aken voor e.GO een goede locatie?

“Aken heeft grote voordelen voor ons. Het allerbelangrijkste is voor ons de nabijheid van de RWTH Aachen. Het is handig om in een omgeving gevestigd te zijn waar alle benodigde faciliteiten en infrastructuur al aanwezig zijn – die hadden we anders zelf moeten bouwen. En we zitten altijd met onze neus bovenop de ontwikkeling van de nieuwste technologieën. Het zal ons niet gebeuren dat een concurrent een technologie gebruikt die wij nog niet kennen. We zijn goed op de hoogte van de richting waarin de markt zich beweegt, en we kunnen al in een vroeg stadium bekijken welke technologieën wij commercieel goed kunnen inzetten. Een ander groot voordeel van Aken en ook Noordrijn-Westfalen in het algemeen is natuurlijk de nabijheid van Nederland.”

AHA24x7.com: Welke contacten bestaan er al met Nederland?

“Allereerst zijn we bezig met het opzetten van verschillende netwerken en samenwerkingen. Daar horen ook Nederlandse bedrijven bij. Er zijn bovendien diverse Nederlandse firma’s die voor ons als leverancier interessant zouden kunnen zijn. Daarnaast is er vanuit Nederland veel interesse voor onze elektrische auto. Tot slot hebben we ook Nederlandse medewerkers in dienst.”

AHA24x7.com: Hoe interessant is de Nederlandse markt voor e.GO?

“Zeer interessant! Geografisch gezien heeft Nederland de goede randvoorwaarden voor elektrisch rijden: geen hoge bergen, geen strenge winters. Nederlanders innoveren bovendien graag en er zijn interessante subsidiemogelijkheden. Bovendien is, anders dan in Duitsland, de auto in Nederland geen statussymbool: de directeur hoeft niet per se in een grote auto rond te rijden. Ook dat maakt de Nederlandse markt voor ons heel interessant.”

Welke verschillen Christian Steinborn in het dagelijkse leven tussen Nederlanders en Duitsers ziet, welke tips hij heeft voor Duitse bedrijven die in Nederland zaken willen doen en hoe hij de toekomst van het elektrisch rijden ziet leest u in deel 2 van dit interview

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X