“Onderschat Nederlands-Duitse cultuurverschillen niet“

“Onderschat Nederlands-Duitse cultuurverschillen niet“

Elektrisch rijden zit in de lift: op de Nederlandse wegen zijn steeds meer elektrische auto’s te zien. Nadeel is dat deze auto’s nog relatief duur zijn. e.GO Mobile AG, gevestigd in Aken, probeert hier verandering in te brengen: het bedrijf ontwikkelde een betaalbare elektrische auto. Deel 2 van een interview met Christian Steinborn, CSO bij e.GO: welke verschillen tussen Nederlanders en Duitsers merkt hij in het dagelijkse leven? En wat zou hij Duitse bedrijven die zaken willen doen in Nederland, willen aanraden? Deel 1 van dit interview is hier terug te lezen. 

AHA24x7.com: Hoe zou u de samenwerking met Nederlanders beschrijven?

“Wat ik echt waardeer aan Nederlanders is hun pragmatisme. Ze hebben een idee en het duurt niet lang voordat dat idee dan uitgevoerd is. Wat daar op een positieve manier aan bijdraagt is dat Nederlanders informeler met elkaar omgaan: ze tutoyeren elkaar sneller en je merkt dat je daardoor op een ander niveau met elkaar communiceert. Dat bevordert het werk.”

Dr. Christian Steinborn, CSO bij e.GO Mobile AG. (c) e.GO Mobile AG

AHA24x7.com: Welke verschillen tussen Nederlanders en Duitsers merkt u in het dagelijkse leven?

“Hoewel Aken maar een paar kilometer van de Nederlandse grens ligt, zijn er toch cultuurverschillen die niet over het hoofd gezien mogen worden. Dat heeft deels te maken met het feit dat Nederland een handelsnatie is en Duitsland een productieland. Bij distributieproblemen zijn Nederlanders bijvoorbeeld heel flexibel bij het vinden van oplossingen, terwijl Duitsers hun productieprocessen geperfectioneerd hebben. Nederlanders zijn beter in dienstverlening. De focus ligt op een ander vlak.”

AHA24x7.com: Wat zou u Duitse bedrijven die zaken willen gaan doen in Nederland willen aanraden?

“Het allerbelangrijkste is dat je betrouwbare partners om je heen hebt, die weten wat de markt wil en die Nederland van binnenuit kennen. Je kunt niet zeggen: ‘Ik weet hoe het in Duitsland gaat, dus ik pak het in Nederland op precies dezelfde manier aan’. De kans is groot dat het dan misgaat. Alleen wanneer je mensen om je heen verzamelt die verstand hebben van de Nederlandse markt, kun je beslissingen nemen die ook op de lange termijn zinvol zijn. Onderschat bovendien de culturele verschillen tussen Nederland en Duitsland niet. Hoe beleven Nederlanders automobiliteit, hoe staan ze tegenover elektrisch rijden? Die andere instelling leidt ertoe dat je hen ook anders moet benaderen.”

AHA24x7.com: Hoe ziet de toekomst er volgens u uit? Gelooft u in een toekomst waarin er alleen maar elektrische auto’s op de weg rijden?

“Ik denk dat dat zeker niet onrealistisch is. Het zal nog lang duren, maar ik geloof absoluut dat in de toekomst in ieder geval een heel groot deel van de voertuigen op de weg elektrisch zal zijn. We spreken dan niet alleen over de elektromobiliteit zoals we die vandaag de dag kennen, maar ook over rijden op waterstof en andere technologische ontwikkelingen waar we nu nog geen weet van hebben. Belangrijk hierbij is wel dat de stroom voor de elektrische auto’s op een verantwoorde manier opgewekt wordt. Wanneer deze stroom met bruinkool opgewekt wordt en ik deze stroom daarna gebruik om ermee in mijn elektrische auto te rijden, schiet het milieu er netto niet zo veel mee op.”

AHA24x7.com: Wat zijn de ambities van e.GO voor de toekomst?

“We zien onszelf in ieder geval niet als concurrent van de grote, klassieke autoproducenten. Zij doen namelijk dingen die wij niet willen en kunnen doen. Wij streven niet naar massaproductie, maar zijn een niche-aanbieder. Onze auto’s spreken een heel andere doelgroep aan: mensen die in de stad wonen en hun auto vooral voor kortere ritjes nodig hebben, of mensen die al een auto hebben en graag een tweede auto voor de kortere afstanden willen aanschaffen. Getuige de grote aantallen voorbestellingen die we al hebben ontvangen en de positieve feedback geloof ik dat we enorme potentie hebben. Het gaat de goede kant op!”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X