Nederlandse en Duitse dichters dragen gedichten voor in streektaal

Nederlandse en Duitse dichters dragen gedichten voor in streektaal

Na een eerste editie in 2022 trekken het festival Grasnapolsky en de Groningse stichting NOORDWOORD in 2023 opnieuw samen op in de ondersteuning van literair talent. Op zondag 12 maart, tijdens het festival Grasnapolsky in Scheemda, presenteren jonge dichters uit Nederland én Duitsland hun werk. Hierin staat streektaal centraal.

Het grensoverschrijdende project En je noemt het / Het grensland van NOORDWOORD is een productie over streektaal. Nederlandse en Duitse dichters uit het grensgebied nemen hun publiek mee in de woorden, klanken en sferen van de streektaal. De Nederlandse dichters die hun gedichten ten gehore zullen brengen zijn Renske van Dijk, Sacha Landkroon en Willemijn van de Walle. De Duitse dichters die hun opwachting maken, zijn Gesche Gloystein en Arne Lentfoehr.

In de week voorafgaand aan Grasnapolsky is er een uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse dichters waarin ze de optredens gezamenlijk voorbereiden.

Aandacht voor streektaal

Behalve voor het Gronings zal er tijdens het festival aandacht zijn voor het Drents en Platduuts, beide ook streektalen die een variëteit zijn van het Nedersaksisch. Het Gronings werd bovendien in 1996 erkend als regionale taal onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden.

X