Nieuwe strategie voor buitenlandse handel voor Noordrijn-Westfalen

Nieuwe strategie voor buitenlandse handel voor Noordrijn-Westfalen
Prof. dr. Andreas Pinkwart. © MWIDE NRW/F. Wiedemeier

Hoe langer de tweede lockdown duurt, des te groter de last voor de getroffen bedrijven en zelfstandige ondernemers kan worden. „We zullen waarschijnlijk volgend jaar pas weer het niveau van de economische ontwikkeling van voor de coronacrisis bereiken. De groei zal nog steeds vooral op naam van de exportindustrie komen. Deze heeft zich vorig jaar veel sneller hersteld dan andere economische sectoren „, aldus prof. dr. Andreas Pinkwart, minister van Economie en Innovatie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, bij de presentatie van de nieuwe strategie voor de buitenlandse handel van Noordrijn-Westfalen. Hij verwacht dat de export dit jaar met ongeveer tien procent zal groeien.

Minister Pinkwart: „De kern van onze nieuwe strategie voor de buitenlandse handel is om niet langer vanuit deelstaatperspectief te handelen, maar vanuit thematisch perspectief. Daarbij focussen we ons op de vijf megatrends van deze tijd: globalisering, digitalisering, neo-ecologie, complexiteit en het nieuwe onderwerp pandemieën en natuurrampen. Op deze manier versterken we de sterke punten van Noordrijn-Westfalen – en geven we de hele economie van Noordrijn-Westfalen een belangrijke impuls. Want alleen met een sterke, innovatiegedreven exportindustrie kunnen we snel weer groeien en de hele economie een impuls geven.”

Activiteiten coördineren 

De nieuwe strategie is ontwikkeld in samenwerking met de Beirat für Außenwirtschaft, diverse Handwerkskammer en Industrie- und Handelskammer, en verschillende partijen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de wetenschap. Daarnaast willen het ministerie van Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie van Noordrijn-Westfalen, de Industrie- und Handelskammer Nordrhein-Westfalen, de Westdeutscher Handwerkskammertag, NRW.BANK en Zenit GmbH hun activiteiten coördineren en optimaliseren, zodat ze gezamenlijk tot synergie-effecten in de buitenlandse handel kunnen komen.

Noordrijn-Westfalen als investeringshotspot

Onder de paraplu van NRW.Global Business, de nieuwe ontwikkelingsmaatschappij voor buitenlandse handel van Noordrijn-Westfalen, zullen partners op het gebied van marktontwikkeling, exportbevordering en het promoten van Noordrijn-Westfalen als investeringshotspot nauw samen gaan werken. NRW.Global Business is partner voor nationale en internationale bedrijven bij investeringsprojecten en vestiging in Noordrijn-Westfalen. Daarnaast ondersteunt NRW.Global Business bedrijven uit Noordrijn-Westfalen bij het ontsluiten van internationale markten en het opbouwen van een netwerk met internationale zakenpartners.

Ondersteuning bij buitenlandse activiteiten 

„Met bijna 100 medewerkers in Düsseldorf en in onze zestien buitenlandse vestigingen en een sterk partnernetwerk kunnen wij internationale investeerders en bedrijven uit Noordrijn-Westfalen nu nog gerichter ondersteunen”, aldus Felix Neugart, directeur van NRW.Global Business. “Enerzijds promoten we Noordrijn-Westfalen als dé deelstaat om in te investeren, waar veel innovatieve bedrijven met interessante producten en diensten gevestigd zijn – en anderzijds ondersteunen we bedrijven bij het opbouwen van hun activiteiten in het buitenland.”

Ruim 20.000 buitenlandse bedrijven in Noordrijn-Westfalen 

Noordrijn-Westfalen is economisch gezien de belangrijkste Duitse deelstaat: hier wordt ongeveer 21 procent van het gezamenlijke Duitse bbp geproduceerd. 20 van de 50 Duitse bedrijven met de hoogste omzet zijn in Noordrijn-Westfalen gevestigd, zoals Deutsche Post, Deutsche Telekom, Metro, Rewe en Thyssenkrupp. Daarnaast hebben al meer dan 20.000 buitenlandse bedrijven zich in Noordrijn-Westfalen gevestigd, waaronder Ford, Huawei, Toyota en Vodafone. Vanuit deze deelstaat sturen ze hun activiteiten voor de Duitse of Europese markt aan.

X