“Noordrijn-Westfalen geeft vorm aan toekomst van industriële productie”

“Noordrijn-Westfalen geeft vorm aan toekomst van industriële productie”
Charlotte Reinfrank. (c). NRW.INVEST

Met een enorme diversiteit aan branches biedt Noordrijn-Westfalen Nederlandse bedrijven een buitengewoon interessant investeringsklimaat. NRW.INVEST, een overheidsinstantie ter bevordering van de economie (Wirtschaftsförderungsgesellschaft) van Noordrijn-Westfalen, begeleidt Nederlandse investeerders bij het vinden en analyseren van een geschikte locatie. Daarnaast adviseert de organisatie bij de oprichting van een vestiging en bemiddelt deze businesscontacten. Dat dit werkt, is geen toeval, vertelt Charlotte Reinfrank, Head of Business Unit Benelux bij NRW.INVEST, in gesprek met AHA24x7. “In totaal zijn al ongeveer 4.000 Nederlandse bedrijven gevestigd in Noordrijn-Westfalen. Op de lijst van de belangrijkste investeerders in Noordrijn-Westfalen bekleedt Nederland al jaren de toppositie.”

Mevrouw Reinfrank, op de homepage van NRW.INVEST prijkt de slogan “Welkom in de A1-investeringslocatie Noordrijn-Westfalen”. Hoe is met het oog op de actuele pandemie de stand van zaken wat betreft de buitenlandse directinvesteringen in Noordrijn-Westfalen?

“Noordrijn-Westfalen is al jaren de belangrijkste investeringslocatie in Duitsland. 19.900 buitenlandse bedrijven hebben hier al investeringen gedaan, en sturen van hieruit hun activiteiten in Duitsland en Europa aan. Nederland speelt in dit kader als belangrijkste economische en handelspartner een essentiële rol. Geen enkel ander Europees land is in dezelfde mate geëngageerd in Noordrijn-Westfalen. Met het oog op de corona-pandemie nemen op dit moment natuurlijk veel bedrijven hun lopende investeringsprojecten nauwkeuriger onder de loep of passen hun tijdschema aan. Maar je hebt ook een aantal branches die momenteel een hoge vlucht nemen. Er zijn bedrijven in Noordrijn-Westfalen die momenteel bovengemiddeld groeien. De Nederlandse online supermarkt PICNIC groeit nu bijvoorbeeld hard vanwege de verhoogde vraag naar het bezorgen van boodschappen. Al in april breidde het bedrijf zijn capaciteit uit door een tweede logistiek centrum in Herne te openen, waar op de lange termijn rond de 1.000 medewerkers aan de slag zullen gaan.”

Economisch gezien concurreert Noordrijn-Westfalen op de eerste plaats met de Randstad. Welke sectoren bieden momenteel de beste kansen aan Nederlandse bedrijven om hun activiteiten richting Noordrijn-Westfalen uit te breiden?

“Noordrijn-Westfalen biedt bedrijven optimale voorwaarden om succes en groei te garanderen. Investeerders stellen vooral de centrale ligging midden in Europa en de omvang van de markt op prijs. Noordrijn-Westfalen is met zijn 17,9 miljoen inwoners de deelstaat met de grootste bevolkingsomvang van Duitsland. Om en nabij de 160 miljoen mensen wonen in een straal van 500 km rondom de hoofdstad Düsseldorf. Dit komt overeen met pakweg een derde van alle consumenten in de EU. Daarnaast zijn 18 van de 50 Duitse bedrijven met de grootste omzet hier gevestigd, zoals o.a. Bayer, Bertelsmann, Deutsche Post DHL, Deutsche Telekom, E.ON, Henkel en thyssenkrupp. En dan heb je nog de circa 712.000 MKB-bedrijven, die samen de ruggengraat van de deelstaat vormen.”

“Een ander sterk punt is de enorme diversiteit aan branches. Naast de ‘traditionele’ groeibranches zoals de machinebouw, de chemische industrie, de gezondheids- en logistieke sector biedt Noordrijn-Westfalen bedrijven een interessant investeringsklimaat in aantrekkelijke toekomstbranches. Op het gebied van elektromobiliteit bieden Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld kansen in de productie van specifieke onderdelen in de productieketen, onder meer wat laadcapaciteiten betreft. Ook zijn er kansen op het gebied van intelligente managementsystemen voor laadnetwerken en smart charging-toepassingen. Ook de toekomstsector Smart Manufacturing kent potentieel. Als industriedeelstaat nr. 1 is Noordrijn-Westfalen als het ware voorbestemd om mede vorm te geven aan de toekomstige industriële productie. Bedrijven uit het binnen- en buitenland vinden hier een groot marktpotentieel met gevestigde industriële structuren en een breed opgezette ICT-branche.”

Nederlanders denken en handelen vaak net even iets anders, niet alleen tijdens onderhandelingen met Duitse zakenpartners, maar ook bij het zakendoen in het algemeen. NRW.INVEST biedt investeerders hiervoor advies vanaf de voorbereidingsfase tot en met de concrete vestiging – en ook daarna nog. Zijn Nederlandse ondernemers ontvankelijk voor deze full service-strategie?

“Als One-Stop-Agency voor investeerders staat NRW.INVEST gedurende het gehele vestigingsgebeuren ter beschikking. We ondersteunen hen bij hun zoektocht naar een passende locatie, zakenpartners, medewerkers, vergunningen en andere dingen. We stemmen onze samenwerking steeds nauwkeurig af op de specifieke behoeftes van de investeerders. Er zijn bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven die al goed op de hoogte zijn en die wij alleen bij specifieke vraagstukken hoeven te ondersteunen. Andere bedrijven ondersteunen wij van begin af aan, zodra er besloten wordt om een vestiging in Noordrijn-Westfalen op te richten. Dat begint bij de kwalitatieve analyse van een geschikte locatie en eindigt bij de bemiddeling van relevante businesscontacten.”

“Wij stellen steeds weer vast dat onze dienstverlening bij Nederlandse ondernemers weerklank vindt. Zij tonen zich buitengewoon open voor een samenwerking die uiteindelijk van voordeel blijkt te zijn. Het is geen toeval dat Nederland al jaren de toppositie bekleedt op de lijst van de belangrijkste investeerders in Noordrijn-Westfalen.”

In hoeverre heeft NRW.INVEST haar adviserende activiteiten vanwege de pandemie moeten aanpassen of wellicht zelfs compleet moeten wijzigen?

“NRW.INVEST concentreert zich in deze moeilijke tijden in het bijzonder op de ondersteuning van buitenlandse bedrijven in Noordrijn-Westfalen. Wij hebben de belangrijkste informatie en nuttige links naar de steunmaatregelen van de bonds- en deelstaatregering in het Duits en Engels overzichtelijk samengesteld. Hier krijgen belangstellenden antwoorden op hun vragen naar financieringshulp, werktijdverkorting en aanverwante onderwerpen. Daarnaast wisselen wij nog intensiever dan voorheen van gedachten met bestaande partners, om deze bedrijven tijdens de crisis de grootst mogelijke ondersteuning te bieden. Wij zijn met onze marketingactiviteiten vanaf het begin van de pandemie grotendeels overgeschakeld op digitale formaten. Op die manier kunnen wij via webinars of webtalks met potentiële investeerders doelgericht over speerpuntthema’s spreken, en bereiken we via deze weg wereldwijd een nog grotere doelgroep.”

Kunt u een voorbeeld noemen van een Nederlands bedrijf dat met ondersteuning van NRW.INVEST in Noordrijn-Westfalen succes heeft geboekt?

“Een goed voorbeeld van een succesvolle vestiging is het bedrijf 247TailorSteel. Deze high-tech-staalproducent heeft onlangs in Hilden een nieuwe smarte fabriek van 10.000 vierkante meter gebouwd. Hier ontstaan in het eerste jaar 45 en op de middellange termijn 130 nieuwe banen. 247TailorSteel richt zich op kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heeft alle productiestappen geautomatiseerd. Via een online portaal kunnen klanten 24/7 door lasertechologie gesneden blik, buizen en boorden bestellen, binnen een minuut een offerte ontvangen en de afgewerkte producten binnen 48 uur geleverd krijgen. Voor zijn vooraanstaande investeringen in Noordrijn-Westfalen hebben wij 247TailorSteel dan ook met de NRW.INVEST AWARD 2020 onderscheiden.”

“Dit is echter maar één voorbeeld van een hele reeks successen. In totaal zijn circa 4.000 Nederlandse bedrijven uit verschillende branches gevestigd in Noordrijn-Westfalen, dat is 46 procent van alle Nederlandse bedrijven in Duitsland. De bekendste zijn o.a. AkzoNobel, Basell Polyolefine, HEMA, Refresco, Seacon Logistics, Suntjes Süßwaren of TNT Express.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X