NRW.INVEST helpt online supermarkt Picnic de Duitse markt op

NRW.INVEST helpt online supermarkt Picnic de Duitse markt op
Stephan Jungen van NRW.INVEST.

De online supermarkt Picnic is in Nederland al erg succesvol: het bedrijf werd in 2015 opgericht en behaalde in 2017 al een omzet van ongeveer 100 miljoen euro. De stap over de grens lag dan ook voor de hand en sinds begin 2018 kunnen ook inwoners van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen boodschappen bij Picnic bestellen. De bezorging hiervan gebeurt met zelf ontwikkelde elektrische autootjes met een actieradius van 100 kilometer per dag. Op dit moment heeft Picnic in Noordrijn-Westfalen vestigingen in Düsseldorf-Oberkassel, Kaarst, Meerbusch, Neuss en Mönchengladbach.

NRW.INVEST ondersteunde Picnic actief bij de oprichting van de logistieke hub in Mönchengladbach, waar op de middellange termijn meer dan 100 medewerkers in dienst zullen zijn. Stephan Jungen, projectmanager voor de Benelux bij NRW.INVEST, vertelt in dit interview hoe de vestiging van Picnic in Noordrijn-Westfalen tot stand kwam.

AHA24x7.com: Meneer Jungen, wanneer was er voor het eerst contact met Picnic en hoe kwam dit contact tot stand?

In april jl. kwam het innovatieve bedrijf Picnic onder mijn aandacht. In de media werd gesproken over uitbreidingsplannen naar Noordrijn-Westfalen en dat was voor mij de reden om het bedrijf te benaderen. In een persoonlijk gesprek in Düsseldorf heb ik de service van NRW.INVEST aan Picnic voorgesteld. Ook heb ik het bedrijf aangeboden om te helpen bij de zoektocht naar passende locaties in Noordrijn-Westfalen.

AHA24x7.com: Waarom heeft Picnic gekozen voor vestiging in Noordrijn-Westfalen?

Een doorslaggevende factor was de enorme potentie in dit gebied: vooral in de regio rondom de Rijn wonen ontzettend veel potentiële klanten.

AHA24x7.com: Op welke manier heeft NRW.INVEST Picnic precies geholpen?

Picnic had voor de uitbreiding al een locatie op het oog. We werken nauw samen met de gemeentelijke ‘Wirtschaftsförderungen’, de economische ontwikkelingsinstanties. We informeerden de collega’s aldaar over de zoektocht van Picnic naar een pand en hun wensen daaromtrent, en hebben we ze gevraagd of zij misschien geschikte panden kenden. De partners werden toen direct met elkaar in contact gebracht. Uiteindelijk werd een geschikt pand gevonden, dat we aan Picnic hebben voorgesteld.

AHA24x7.com: Hebt u nu ook nog contact met Picnic?

Ook na hun vestiging in Noordrijn-Westfalen staan wij klaar voor buitenlandse bedrijven. Omdat Picnic in Noordrijn-Westfalen nog verder wil uitbreiden, sta ik nog steeds met het bedrijf in contact en heb ik ze aan belangrijke contacten voor nieuwe locaties kunnen helpen.

AHA24x7.com: Noordrijn-Westfalen heeft een bijzondere aantrekkingskracht op Nederlandse bedrijven. Waardoor komt dat volgens u?

Allereerst komt dat door de nabijheid van een gigantische markt: Noordrijn-Westfalen heeft met zijn 18 miljoen inwoners meer potentiële klanten dan Nederland. Bovendien waarderen de bedrijven de uitstekende infrastructuur, de vele onderzoeksinstellingen en het gekwalificeerde personeel. Natuurlijk spelen ook de goede zakelijke en zeker vaak ook persoonlijke relaties, die al tientallen jaren bestaan, een rol bij de Nederlandse bereidheid tot investeren in Noordrijn-Westfalen.

AHA24x7.com: Hoe begeleidt NRW.INVEST bedrijven bij hun start in Noordrijn-Westfalen verder nog?

NRW.INVEST verstrekt bedrijven niet alleen algemene, maar ook projectspecifieke informatie over Noordrijn-Westfalen als locatie voor zakelijke doeleinden. Ook helpen we bedrijven bij de zoektocht naar geschikte locaties, panden en kavels. Daarnaast bieden we de helpende hand bij de realisatie van investeringsprojecten. Bovendien kunnen we de bedrijven met specifieke partners en clusters in Noordrijn-Westfalen in contact brengen. Tot slot bieden we ook ondersteuning op het gebied van subsidieaanvragen.

AHA24x7.com: Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse ondernemers en ondernemers uit andere delen van de wereld?

De Nederlandse bedrijven zijn van nature vertrouwder met de omstandigheden in Noordrijn-Westfalen dan bijvoorbeeld investeerders uit Azië of Noord-Amerika. Alhoewel tussen beide landen  culturele verschillen op het gebied van zakendoen bestaan, zijn deze vaak relatief eenvoudig te overbruggen. Meestal overheersen de overeenkomsten.

AHA24x7.com: Welke betekenis hebben Nederlandse investeringen voor de Noordrijn-Westfaalse economie? Kunt u hier een paar actuele cijfers noemen?

De Nederlandse bedrijven en hun investeringen zijn zeer belangrijk voor de economie van Noordrijn-Westfalen. Ze zijn uitgegroeid tot belangrijke werkgevers, stimuleren de economie, versterken innovatieve impulsen en brengen nieuwe producten, diensten en processen naar Noordrijn-Westfalen. Op deze manier dragen ze duidelijk bij aan de concurrentiepositie van deze deelstaat. Meer dan 4.000 Nederlandse bedrijven uit verschillende branches zijn in Noordrijn-Westfalen gevestigd, dat is 45 procent van alle Nederlandse bedrijven in Duitsland. Daartoe behoren ook internationaal bekende bedrijven, zoals AkzoNobel, Basell Polyolefine, HEMA, Hunkemöller, Philips, Refresco, Seacon Logistics, Suntjens Zoetwaren en TNT Express. In 2017 kwamen 42 en in 2016 41 investeringsprojecten uit Nederland.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X