Olaf Scholz ontvangt Mark Rutte: verdere verdieping van goede samenwerking centraal

Olaf Scholz ontvangt Mark Rutte: verdere verdieping van goede samenwerking centraal
Het Bundeskanzleramt in Berlijn.

Nederland en Duitsland delen veel gemeenschappelijke waarden en beide regeringen hebben vergelijkbare doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbescherming, energie en buitenlands beleid. Dit werd gisteren tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan Berlijn benadrukt door de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Een belangrijk aandachtspunt is het bereiken van klimaatneutraliteit.

Het bezoek aan Berlijn was voor Rutte de eerste buitenlandse reis na het aantreden van kabinet Rutte-IV begin deze week. Andersom geldt hetzelfde: na de beëdiging van Scholz in december 2021 is Rutte zijn eerste buitenlandse gast.

Gemeenschappelijke waarden

Na een twee uur durend gesprek in het Bundeskanzleramt in Berlijn gaven beide regeringsleiders een persconferentie. Volgens Scholz bestaat er al zeer lange tijd een „zeer goede vriendschap tussen onze landen“, die verder ontwikkeld moet worden. Uit de regeerakkoorden blijkt dat beide regeringen „soortgelijke doelstellingen“ nastreven, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbescherming en hernieuwbare energie, de woningbouw en actuele vraagstukken op het gebied van het buitenlands beleid. Een voorbeeld hiervan zijn de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. Scholz riep op om samen alles in het werk te stellen om de situatie aldaar te de-escaleren. Hij benadrukte ook dat Nederland en Duitsland als leden van de EU en de NAVO gemeenschappelijke waarden delen.

Ook het gas uit Groningen kwam aan bod. Volgens Rutte is het spijtig dat er dit jaar toch meer gas dan verwacht uit de Groningse bodem moet worden opgepompt, maar moet er ook gekeken worden naar de Duitse wensen.

Voortzetting overleg

Rutte en Scholz willen de goede samenwerking voortzetten en verder uitdiepen. Beide regeringsleiders zijn daarom overeengekomen om op korte termijn weer bijeen te komen om het bilaterale regeringsoverleg voort te zetten.

X