De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft verbeteringen voor het grensoverschrijdende treinverkeer aangekondigd. Vanaf januari 2018 kunnen online tickets ook vanuit Duitsland geboekt worden. Op dit moment is hier een technische belemmering, waardoor Duitse bankpassen en creditcards niet geldig zijn. Daarnaast zullen de ticketprijzen voor treinreizen met de Intercity Amsterdam – Berlijn van alle Nederlandse steden naar Berlijn goedkoper worden. Dit heeft de NS in een brief aan de EUREGIO toegezegd.

Deze ontwikkelingen zijn een concreet resultaat van de gezamenlijke inspanningen van de EUREGIO, haar leden en hun partners om het grensoverschrijdende treinverkeer te verbeteren. De EUREGIO-Raad heeft zich al sinds het begin van het jaar ervoor ingezet dat kaartjes voor NS treinen ook vanuit Duitsland online geboekt kunnen worden. Half maart reisden meerdere regionale vertegenwoordigers af naar Berlijn om dit met de Deutsche Bahn (DB) en vertegenwoordigers van de Bondsdag te bespreken. Eind september zijn de NS en DB met politici uit de regio in Enschede bijeengekomen om over verbeteringen voor de verbinding Amsterdam-Berlijn te spreken.

“Wij zijn erg blij met deze belofte van de NS” zegt EUREGIO voorzitter Rob Welten, “ook al zou men deze technische belemmeringen in een geïntegreerd Europa anno 2017 helemaal niet meer verwachten”. Het is daarom des te belangrijker dat het grensoverschrijdende samenwerkingsverband zich voor het afbouwen van deze praktische belemmeringen inzet.

 

X