Onzekerheid over Nederlands-Duits-Belgische trein

Onzekerheid over Nederlands-Duits-Belgische trein

Wie met de trein van het Duitse Aken naar het Belgische Luik wil en tussendoor wil winkelen in het Nederlandse Maastricht, is nu nog lang onderweg. Daar zou echter verandering in moeten komen: Arriva kondigde begin oktober aan dit jaar nog een treinverbinding op dit traject op te willen starten. Nog geen maand later lijkt de dochteronderneming van Deutsche Bahn daar alweer op terug te moeten komen.

Arriva ging voortvarend te werk: het bedrijf kondigde aan dat de nieuwe drielandentrein per 9 december één keer per uur zou gaan rijden. Hiervoor werden direct acht treinen bij Stadler besteld, die op de drie verschillende spanningen in Nederland, Duitsland en België kunnen rijden. De Zwitserse treinbouwer voerde met één trein zelfs al testritten op het Belgische spoor uit.

Te hard van stapel gelopen

Nu blijkt echter dat Arriva iets te hard van stapel is gelopen. Voordat de nieuwe treinen in België mogen rijden, moet de federale Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) ze namelijk homologeren. Die procedure is nog niet opgestart en de vraag is maar hoe snel de treinen de homologatie zullen krijgen. Bovendien zijn de tijdsloten voor het Belgische traject nog niet aangevraagd. Dat is de verantwoordelijkheid van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), die echter niet staat te springen om met de Nederlanders samen te werken.

Speciale sluis in Duitsland

Op het Duitse deel van het traject staan de zaken er iets beter voor: daar wordt gewerkt aan een speciale sluis waardoor treinen van spanning kunnen wisselen. De nieuwe treinen hebben daar echter ook nog geen homologatie gekregen en zolang er geen akkoord is tussen de verschillende spoorbedrijven heeft het vooralsnog niet veel zin om in België de vereiste procedures in gang te zetten.

Lees meer bij De Tijd.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X