Een verbod op de verbrandingsmotor heeft grote nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid in Duitsland. Uit een studie van het Ifo-instituut in München blijkt dat in het slechtste geval circa 620.000 banen zullen verdwijnen, wat neerkomt op 10% van alle banen in de Duitse industrie. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Naast grote autoproducenten zijn er in Duitsland ook veel grote toeleveranciers gevestigd. Bedrijven als Bosch, Continental, Schaeffler en ZF voorzien de mondiale auto-industrie van onderdelen en componenten. Een belangrijke reden voor het banenverlies is het simpele feit dat een elektromotor uit zo’n tweehonderd onderdelen bestaat, en een benzine- of dieselmotor uit zo’n tweeduizend. Een elektromotor heeft bijvoorbeeld geen zuigers, versnellingsbak en uitlaat. Volgens deskundigen kan dit niet anders dan een faillissementsgolf in de auto-industrie betekenen. In deze industrie werken tussen de 800.000 en 900.000 mensen in Duitsland.

Op dit moment rijden er nog slechts 30.000 elektrische auto’s in Duitsland, maar dit worden er waarschijnlijk snel meer. Grote producenten als Volkswagen, BMW en Daimler (Mercedes-Benz) zetten de komende jaren sterk in op de ontwikkeling van elektrische modellen. Voor de productie van elektrische auto’s is dus veel minder personeel nodig.

X