Kategorien News

Overgangsperiode voor gedupeerden nieuw belastingverdrag

Op 1 januari 2016 gaat het nieuwe belastingverdrag met Duitsland in. Voor Nederlanders die in Duitsland wonen en Duitsers die in Nederland wonen gaat er op belastinggebied nogal wat veranderen, laat Z24.nl weten. Zo gaan Nederlandse gepensioneerden in Duitsland erop achteruit en grensgangers die in Duitsland werken er juist op vooruit.

In Duitsland betalen gepensioneerden veel minder belasting dan in Nederland. Voormalige ambtenaren, leraren en andere ontvangers van een overheidspensioen moeten in Nederland hierover al belasting betalen. Maar volgens de nieuwe regels gaat dit vanaf volgend jaar ook gelden voor bedrijfspensioenen en lijfrentes. Dit betekent dat veel meer pensioensregelingen van Nederlanders die in Duitsland wonen, onder het Nederlandse belastingregime gaan vallen. Naar schatting worden 5.500 Nederduitsers geraakt door de nieuwe regels.

Nederlanders die in Duitsland wonen, en meer dan 15.000 euro per jaar verdienen in Nederland, vinden deze week een brief op de mat van de Belastingdienst. In deze brief wordt gesproken over een overgangsregeling, waarop gedupeerden een beroep kunnen doen. Door de brief te ondertekenen en terug te sturen, vallen gedupeerden in 2016 nog onder het Duitse belastingregime gaan zij pas vanaf 2017 belasting betalen in Nederland. Ook is er sprake van een overgangsperiode: gedurende zes jaar kunnen zij gebruik maken van aangepaste, extra lage Nederlandse belastingtarieven. In principe hoeft deze groep dus pas vanaf 2023 de volledige Nederlandse tarieven te gaan betalen.

Nederlanders die in Nederland wonen, maar in Duitsland werken, komen er beter vanaf in het nieuwe belastingverdrag. Zij krijgen vanaf volgend jaar compensatie voor het feit dat zij inkomstenbelasting betalen in Duitsland en daarom de Nederlandse hypotheekrenteaftrek mislopen.