Partnerstadvereniging Enschede-Münster zoekt nieuwe leden

Partnerstadvereniging Enschede-Münster zoekt nieuwe leden
De onthulling van de stadsbank uit Münster aan de Boulevard 1945 in Enschede. Foto (c) Gemeente Enschede.

Enschede en Münster zijn sinds 2021 partnersteden. Als dank voor het sluiten van de stedenband werd op maandag 3 oktober een stadsbank geplaatst die Münster aan Enschede schonk. De bank is te bewonderen aan de Boulevard 1945 ter hoogte van Liberein en is een kopie van de promenadebanken die in Münster staan. Enschede schonk op haar beurt een typisch Nederlandse stadsbank aan Münster. Met dit feestelijke moment wil de Münsterse voorzitter van de ‘Verein Partnerstädte Enschede-Münster’ (PEM), Claudia Stanka, direct aandacht vragen voor de nieuwe partnerstadvereniging. ‘Enschedeërs zijn van harte welkom om lid te worden.’

De partnerstadvereniging is opgericht vlak nadat Enschede en Münster de stedenband sloten. Münster heeft met al haar partnersteden een partnerstadvereniging. Juist omdat Enschede en Münster zo dichtbij elkaar liggen, is hier veel potentie voor. Claudia Stanka: “Deze nieuwe vereniging biedt veel mogelijkheden voor Enschedeërs en Münsteranen om samen activiteiten op te zetten. Denk aan stedentripjes over en weer, uitwisselingen van sportclubs, uitwisselingen van inwoners met dezelfde leefstijl, dezelfde hobby’s of die elkaars taal willen leren. Maar ook inwoners die het leuk vinden om internationaal nieuwe contacten op te doen. Hoe leuk is het om nieuwe vrienden in de partnerstad te leren kennen om zo nu en dan mee af te spreken.”

Meer verbinding door partnerstadvereniging

Het afgelopen jaar hebben gemeente Enschede en de Stadt Münster, de universiteiten van beide steden, de Twente Board en de Industrie und Handelskammer Nord Westfalen een succesvolle handelsmissie naar Palo Alto in de Verenigde Staten gehad. Daarnaast hebben Enschede en Münster nu ook een partnerstadvereniging. Roelof Bleker, burgemeester van Enschede: “Ik kan dat alleen maar toejuichen. Het leidt tot nog betere contacten. Ik kijk ernaar uit om ook komend jaar weer de samenwerking tussen onze beide steden – en in de hele Euregio – verder te intensiveren.”

Ook de stadsbanken dragen hieraan bij. Burgemeester Bleker: “De stadsbanken staan symbool voor de verbintenis tussen onze beide steden. Een beetje Münster in Enschede en een beetje Enschede in Münster. Dit feestelijke moment gebruiken we om even stil te staan bij ons eerste jaar als partnersteden.”

Lid worden van de partnerstadvereniging

De PEM is een netwerkplatform voor inwoners uit Enschede en Münster, voor scholen, ondernemers en andere groepen. Iedereen die lid wil worden of meer informatie wil, kan contact opnemen met voorzitter Claudia Stanka via mail@enschede-muenster.de. Meer info is te vinden op de website van de PEM.

X