Provincie Limburg gaat diploma-erkenning in grensregio onderzoeken

Provincie Limburg gaat diploma-erkenning in grensregio onderzoeken
(c) Connect Limburg / Limburg Crossing Borders

In Limburg is het buitenland nooit ver weg. Dagelijks steken de inwoners van deze provincie de grens over om in Duitsland of België boodschappen te doen, te tanken, naar school te gaan of te werken. Dat laatste is niet altijd gemakkelijk: regelmatig ontstaan er problemen omdat diploma’s niet altijd worden erkend in het buitenland. Het project ‘Vergroten transparantie erkenning van diploma’s voor kansberoepen’ wil deze belemmeringen gaan aanpakken.

Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Werk en Welzijn) toont zich strijdvaardig: “Werk moet voor iedereen beschikbaar zijn. Ook over de grens. Limburg maakt zich daarom sterk voor een grenzeloze arbeidsmarkt.” Een groot aantal organisaties houdt zich bezig met de erkenning van diploma’s en bovendien is de wetgeving op dit gebied versnipperd. Dat leidt ertoe dat inwoners van de grensregio ontmoedigd worden om een baan in Duitsland of België te zoeken.

Provincie Limburg heeft het Institute for Transnational and Euregional Cross Border Cooperation and Mobility (ITEM) de opdracht gegeven om het onderzoek uit te voeren. Ook het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK), de Euregio’s en partners van Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen en de Benelux zijn bij het project betrokken. Lead partner is de Provincie Limburg.

X