Rutte en Merkel openen Vermeer-tentoonstelling in Dresden

Rutte en Merkel openen Vermeer-tentoonstelling in Dresden
Het schilderij tijdens de restauratie. © Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Foto: Jürgen Lange

Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren gisteren aanwezig bij de opening van een tentoonstelling over de Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer in de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Beide hielden tijdens de openingsceremonie een toespraak. Aangezien Merkel na de Duitse Bondsdagverkiezingen op 26 september af zal zwaaien, was de opening vermoedelijk de laatste officiële gelegenheid waarbij de twee leiders elkaar ontmoetten.

Ook de minister-president van de Duitse deelstaat Saksen, Michael Kretschmer, was bij de opening aanwezig. Na de opening volgde een werkdiner tussen Rutte, Merkel en Kretschmer.

Persoonlijke uitnodiging

Merkel had Rutte persoonlijk uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn. Tijdens zijn toespraak was Rutte lovend over de samenwerking met Merkel. Volgens hem was deze vanaf het eerste moment ‘aangenaam, vriendschappelijk en constructief’. Daarnaast kwam Merkels persoonlijkheid ter sprake: volgens Rutte is ze hartelijk en heeft ze veel belangstelling voor mensen. Ook wordt ze geroemd om haar dossierkennis.

Lees verder bij het Algemeen Dagblad.

Bijzondere tentoonstelling

Tijdens de tentoonstelling over Vermeer staat zijn schilderij ‘Brieflezend meisje bij het venster’ centraal. Dat werd de afgelopen vier jaar uitgebreid gerestaureerd. Oude details zijn weer zichtbaar geworden en de kleuren zijn nu helderder.

De opening van de tentoonstelling werd in verband met de coronapandemie al meerdere keren uitgesteld. ‘Brieflezend meisje bij het venster’, negen andere schilderijen van Vermeer en werken van 48 andere Hollandse meesters zijn nu tot 2 januari 2022 te zien in het museum.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X