Slotbijeenkomst Nederlands-Duitse project ‘GroenGas’

Slotbijeenkomst Nederlands-Duitse project ‘GroenGas’

Met een grote netwerkbijeenkomst komt er aanstaande woensdag, 10 juni, in Coevorden een einde aan het Nederlands-Duitse project “GroenGas – GrünesGas”. In het project stond het produceren van beter en milieuvriendelijker gas centraal. Tijdens deze slotbijeenkomst worden de resultaten van het project bekend gemaakt. Bovendien zullen de deelnemers aan de bijeenkomst met elkaar spreken over hoe samenwerking er in de toekomst op het gebied van alternatieve energie in de grensregio uit kan zien en welke kansen zich door deze samenwerking voordoen voor de regio.

“We moeten alternatieven zoeken voor huidige brandstoffen”, benadrukten de organisatoren al bij de start van het project in Papenburg. In Slochteren, waar zich het grootste aardgasveld van Europa bevindt, kan nog maar tot 2050 aardgas worden gewonnen. In het project “Groen Gas – Grünes Gas” moet ook worden onderzocht, op welke manier hoogwaardig biogas geproduceerd kan worden.

Het volledige project “Groen Gas – Grünes Gas” bestond uit 18 deelprojecten. Binnen deze deelprojecten hield men zich bezig met diverse terreinen van gaswinning. Het ging o.a. om het verbeteren van vergistingsprocessen bij het produceren van gas, het winnen van nieuwe grondstoffen, productspecificaties en het beter vermarkten van producten.

In totaal werkten 60 partners uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid aan dit project. Het totale financiële volume van het project bedraagt 10 miljoen euro. Daarvan werd circa 4,3 miljoen euro aan EU-middelen beschikbaar gesteld uit het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland van het Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De afwikkeling van het majeure INTERREG-project werd begeleid door het INTERREG-programmamanagement bij de Eems Dollard Regio (EDR). De Provincie Drenthe is lead partner van het project “Groen Gas – Grünes Gas” en werkt daarin samen met de provincies Groningen en Friesland. Daarnaast zijn de provincies Overijssel en Gelderland financieel betrokken, evenals de Duitse deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen.

Meer informatie over de bijeenkomst in Coevorden is te vinden op:
http://edr.eu/nl/site/groengas

Geïnteresseerden kunnen zich hier gratis aanmelden:
http://edr.eu/nl/site/aanmeldinggroengas

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X