Social media in Duitsland: YouTube weer op 1, TikTok groeit het snelst

Social media in Duitsland: YouTube weer op 1, TikTok groeit het snelst

YouTube is in Duitsland het populairste social media kanaal. Zeven van tien online users van 16 jaar en ouder maken momenteel gebruik van YouTube. Dat is slechts twee procent meer dan vorig jaar, maar wel genoeg om WhatsApp van de troon te stoten. Het marktaandeel van de messengerdienst van Mark Zuckerberg is met 69 procent stabiel gebleven. Op de derde plek staat Facebook met 60 procent, vooral populair bij de wat oudere doelgroep. De kleinere social media kanalen wisten hun fanbase echter bovengemiddeld uit te breiden. Dat blijkt uit de actuele Social Media Atlas 2021. Hiervoor werd onder 3.500 respondenten een representatieve enquête gehouden.

TikTok groeit het snelst

De sterkste groei kwam vorig jaar voor rekening van TikTok, dat zijn marktaandeel met maar liefst 16 procentpunten wist uit te breiden tot 26 procent. Hiermee stijgt de Chinese opvolger van Musical.ly van de 14e naar de 8e plaats van de meestgebruikte social media kanalen in Duitsland. Het platform voor het delen van minivideoclips is vooral populair onder jongere doelgroepen: TikTok bereikt 55 procent van de 16- tot 19-jarige internetgebruikers en 57 procent in de leeftijd van 20 tot 29 jaar.

Flinke winst voor LinkedIn en Telegram

LinkedIn en Telegram boekten ook aanzienlijke winst, zij groeiden elk met 8 procent. Het zakelijke netwerk van Microsoft had lange tijd moeite om voet aan de grond te krijgen in Duitsland, maar inmiddels bereikt LinkedIn bijna een kwart van alle Duitse internetgebruikers van 16 jaar en ouder. 21 procent van de online gebruikers heeft inmiddels de app van WhatsApp-concurrent Telegram op zijn telefoon geïnstalleerd.

Instagram en Snapchat 6 procent in de plus

Instagram en Snapchat hebben hun marktaandeel beide met 6 procent weten te vergroten. Instagram staat daarmee nu op de vierde plaats met een marktaandeel van 46 procent, Snapchat valt met 24 procent buiten de top 10 en staat op plek twaalf.
De populariteit van Pinterest, Twitter en Xing groeide met elk vier procent en ook blogs kregen er met drie procent meer gebruikers bij dan koploper YouTube.

YouTube, WhatsApp, Facebook: groeipotentieel uitgeput

“YouTube, WhatsApp en Facebook hebben in Duitsland nauwelijks nog groeipotentieel en zullen in de nabije toekomst vooral moeten proberen om hun marktpositie te behouden”, zegt Dr. Roland Heintze, managing partner van Faktenkontor. “In de strijd om de gunst van de gebruiker nemen ze het op tegen kleinere en nieuwere sociale mediadiensten die op grote schaal nieuwe gebruikers kunnen – en zullen – blijven aantrekken met een offensieve strategie en een innovatief aanbod met toegevoegde waarde dat is afgestemd op hun doelgroepen.”

De populairste social media kanalen van de Duitsers:

YouTube (70% / +2)
WhatsApp (69% / ±0)
Facebook (60% / ±0)
Instagram (46% / +6)
Pinterest (33% / +4)
Internetfora (30% / +2)
Twitter (27% / +4)
TikTok (26% / +16)
Blogs (26% / +3)
LinkedIn (24% / +8)
Xing (24% / +4)
Snapchat (24% / +6)
Telegram (21% / +8)

(Percentage Duitsers met toegang tot internet van 16 jaar en ouder dat gebruikt maakt van het desbetreffende social media kanaal. / verandering t.o.v. vorig jaar in procentpunten)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X