Studenten tijdens bootcamp aan de slag met grensbeleving in Dinxperlo

Studenten tijdens bootcamp aan de slag met grensbeleving in Dinxperlo
De hoofdlocatie van Hogeschool Saxion Enschede (c) Hogeschool Saxion

Bootcampen staat normaal gesproken garant voor flink wat fysieke inspanning. Dat is bij de bootcamp waaraan deze week circa 60 studenten van de Hogeschool Saxion meedoen niet het geval: zij moeten juist hun hersenen laten kraken. In het kader van deze ‘Bootcamp/StadsLAB’ maken zij kennis met diverse casussen van een regio of gemeente. Dit keer staat het thema ‘grensbeleving’ in Dinxperlo centraal. Vanaf vandaag zullen de studenten zich vier dagen lang verdiepen in dit thema, waarna ze hun bevindingen zullen presenteren.

De bootcamp is onderdeel van het samenwerkingsverband tussen Saxion/StadsLAB en 8RHK ambassadeurs. Doel hiervan is om studenten naar de Achterhoek te trekken voor opdrachten, stages en – op de lange termijn – banen.

Grensbeleving verhogen als centrale vraag

Het centrale vraagstuk van de bootcamp is hoe de gemeente de grensbeleving en de aantrekkelijkheid van de toeristische activiteiten in de regio Dinxperlo (NL) en Suderwick (DE) kan verhogen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het centrum, de Heelweg/Anholtseweg en de Aa-strang, een fietsroute in de omgeving. De studenten kunnen hiervoor gebruikmaken van verschillende beleidsstukken: van een centrumvisie en een beleidsnota vrijetijdseconomie tot een inspiratiedocument voor de ontwikkeling van de Oude IJssel/Aa-strang zone.

De studenten studeren aan de Saxion Hogeschool in Apeldoorn, Deventer en Enschede. Daar zitten zij in het tweede jaar van de opleidingen Bestuurskunde/Overheidsmanagement, Ruimtelijke Ordening & Planologie, Klimaat & Management en Stedenbouwkundig Ontwerpen. Tijdens de bootcamp kunnen de studenten praktijkervaring in het vakgebied van hun opleiding opdoen.

Programma

De studenten starten vandaag met een kick-off, waar ze hun deelopdracht gaan formuleren. Ze zullen voornamelijk online te werk gaan, maar hebben op woensdag 1 september wel een veldwerkdag. Hier zullen zij het grensgebied en het centrum van Dinxperlo gaan verkennen en ter plekke voorbijgangers en ondernemers interviewen. Donderdag zullen ze hun bevindingen presenteren aan verschillende partijen, waaronder ook enkele leden van het college van burgermeester & wethouders van de gemeente Dinxperlo.

X