Tweede Kamerverkiezingen Nederland: evenementen ITEM en DNHK

Tweede Kamerverkiezingen Nederland: evenementen ITEM en DNHK

Op 22 november 2023 vinden in Nederland weer Tweede Kamerverkiezingen plaats. Een belangrijk moment: niet alleen voor Nederland, maar ook voor de omliggende landen. Hoeveel waarde hechten de politieke partijen bijvoorbeeld aan grensoverschrijdende samenwerking? Wat betekenen de verkiezingen voor de ontwikkeling van de grensregio’s? Welke gevolgen zullen er zijn voor de Nederlands-Duitse handelsbetrekkingen? In de aanloop naar de verkiezingen neemt het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van Maastricht University de partijprogramma’s onder de loep. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) organiseert op de dag van de verkiezingen een ‘Wahlabend’ in Düsseldorf, waarbij de exit polls, politieke situatie en gevolgen voor de handelsrelaties zullen worden besproken.

In totaal nemen 26 politieke partijen deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het ITEM analyseert de partijprogramma’s van de vijftien hoogst gepeilde partijen (op basis van NOS-peilingen). Hoe willen deze partijen de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland en België vormgeven? Op 16 november zal deze analyse verschijnen in de ‘ITEM Reflectie: Tweede Kamerverkiezingen vanuit Grensoverschrijdend Perspectief’. Deze reflectie zal tijdens de bijeenkomst ‘NEXT ITEM – NIEUWSPOORT: Tweede Kamerverkiezingsdebat, zijn de grensregio’s in beeld?’ worden gepresenteerd aan het publiek.

Bilaterale handelsrelaties

Welke gevolgen hebben de verkiezingen en de uitslag ervan op de bilaterale handelsrelaties tussen Nederland en Duitsland? Deze vraag staat op woensdagavond 22 november centraal. Experts uit de politiek en economie, waaronder Otto Fricke (FDP-politicus en lid van de Deutsch-Niederländische Parlamentariergruppe), Prof. Dr. Jacco Pekelder (Zentrum für Niederlande-Studien), Mark Klein (CDO ERGO Group AG), Michael Krüger (CEO BeNeLux Region bij Commerzbank AG) en Patrick Lammers (COO E.ON), zullen hierover in gesprek gaan. Ook zullen de exit polls worden geanalyseerd onder leiding van presentator Derk Marseille en is er na afloop de gelegenheid om te netwerken.

Aanmelden en meer informatie

Voor beide evenementen is aanmelding vooraf noodzakelijk. ‘NEXT ITEM – NIEUWSPOORT: Tweede Kamerverkiezingsdebat, zijn de grensregio’s in beeld?’ vindt plaats op 16 november van 10.30 tot 13.00 uur bij perscentrum Nieuwspoort (Bezuidenhoutseweg 67, 2594 AC, Den Haag). Meer informatie en het aanmeldingsformulier zijn te vinden op de website van het ITEM.

De ‘Wahlabend’ van de DNHK vindt plaats van 19:00 tot 21:30 uur in Tribes Düsseldorf GAP (Graf-Adolf-Platz 15, 40213 Düsseldorf). Meer informatie en de aanmeldingslink zijn te vinden op de website van de DNHK.

X