Vanaf 2026 rechtstreekse trein tussen Eindhoven en Düsseldorf

Vanaf 2026 rechtstreekse trein tussen Eindhoven en Düsseldorf
Düsseldorf.

Vanaf december 2026 kunnen treinreizigers elk uur rechtstreeks van Eindhoven naar Düsseldorf reizen. De reistijd tussen beide steden wordt hierdoor een kwartier korter. Daarnaast is een overstap in Venlo niet meer nodig.

De verbinding die nu nog tussen Düsseldorf en Venlo loopt, wordt vanaf 2026 doorgetrokken tot aan Eindhoven. Meerdere vervoerders hadden interesse om de verbinding te realiseren. Deze week werd de nieuwe concessie Eindhoven – Düsseldorf gegund aan vervoerder Start, een dochteronderneming van Deutsche Bahn. Het materieel waar Start mee wil gaan rijden is de Flirt van treinfabrikant Stadler. Deze trein rijdt al in Nederland, waaronder op het traject Arnhem-Düsseldorf.

“Betere en snellere treinverbindingen met Duitsland zijn fijn voor reizigers en goed voor het klimaat. Met deze rechtstreekse verbinding reis je snel en comfortabel naar Düsseldorf, waar je over kan stappen op het Duitse netwerk van hogesnelheidstreinen. Voor reizigers is deze snellere verbinding een mooie verbetering”, aldus staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat).

“De provincie zet zich al lang in om een directe verbinding vanuit Eindhoven met Düsseldorf te realiseren”, zegt Christophe van der Maat, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Noord-Brabant. “Dat de gunning nu rond is, is goed nieuws voor ons mobiliteitssysteem, maar vooral voor de reizigers omdat zij straks sneller en directer naar Duitsland kunnen treinen.”

Vertraging door coronapandemie

De start van de rechtstreekse verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf stond eerst gepland voor december 2025. Door de coronapandemie is een snelle levering van materieel lastiger en duurder geworden. Daarom is ervoor gekozen om een jaar later te beginnen. Ondertussen werkt ProRail aan de benodigde infrastructurele maatregelen voor de nieuwe treindienst, zoals snelle wissels bij Station Eindhoven Centraal en een perronverlenging op station Venlo.

X