Vanaf augustus vaste busverbinding tussen Aalten en Bocholt

Vanaf augustus vaste busverbinding tussen Aalten en Bocholt

Op woensdag 18 augustus wordt een permanente busverbinding tussen Aalten en het Duitse Bocholt in gebruik genomen. Op woensdag 2 juni werd op de grensovergang bij Hemden hiervoor de definitieve overeenkomst tussen Provincie Gelderland en Stadt Bocholt ondertekend.

De bus zal van maandag tot en met zaterdag één keer per uur gaan rijden. Een Duitse busmaatschappij gaat het vervoer verzorgen. Nederlandse passagiers kunnen geen gebruikmaken van hun ov-chipkaart: tickets moeten in de bus worden gekocht en er gelden Duitse tarieven. In Nederland heeft vervoersmaatschappij Arriva de concessie voor de bus; in Duitsland is dat Stadtbus Bocholt.

Er wordt verwacht dat dagelijks tientallen mensen gebruik zullen gaan maken van de verbinding.

“Grensoverschrijdend openbaar vervoer is nodig én mogelijk”

“Deze buslijn is belangrijk voor een groeiend aantal mensen dat aan de ene kant van de grens woont en aan de andere kant werkt of studeert”, aldus Jan van der Meer, gedeputeerde openbaar vervoer van Provincie Gelderland. “Daarnaast is er over en weer veel bezoek. Aan winkels, theater, zwembad en andere voorzieningen. Deze buslijn laat zien dat grensoverschrijdend openbaar vervoer nodig én mogelijk is.”

Door de nieuwe verbinding kunnen inwoners van de Achterhoek een stuk sneller naar Duitsland reizen, bijvoorbeeld naar het vliegveld in Düsseldorf. Andersom wordt de reistijd naar Nederland voor passagiers uit Bocholt en omgeving aanzienlijk korter.

Succesvolle proef

Van december 2017 tot april 2018 reedt er bij wijze van proef al een bus tussen Aalten en Bocholt. Die bleek een succes te zijn: er waren doordeweeks gemiddeld negentig reizigers per dag en 97 procent van alle passagiers gaf de lijn een positieve beoordeling. Daarom werd besloten een permanente verbinding op te zetten. In maart 2019 werd hiervoor een intentieverklaring ondertekend.

Lees verder bij Provincie Gelderland.

X