Boodschappen doen is een makkie tegenwoordig: meubels, elektronica of een verzekering per muisklik het winkelmandje in, klik naar de kassa, klik voor aankoop bevestigen en klaar is kees! In Duitsland winkelen inmiddels 94% van de internetgebruikers boven de 14 jaar online. Niets is eenvoudiger dan een snelle boodschap per muisklik, de webwinkelier dankt voor uw keuze en stuurt het gewenste artikel per meteen. Een moeiteloze transactie, ware het niet, dat bij grensoverschrijdende e-commerceprestaties de fiscus de ondernemer met de nodige problemen opzadelt. Want wanneer draag je bij deze zendingen Nederlandse btw af en wanneer moet je Duitse omzetbelasting berekenen? 

Wie als Nederlandse ondernemer diensten of goederen via een Nederlandse webwinkel aan consumenten in Duitsland verkoopt, moet sinds 1 januari van dit jaar wijzigingen van de btw-regels in acht nemen.  In de regeling ‘afstandsverkopen aan particulieren’ staat beschreven, dat vanaf een bepaalde omzet die behaald is met het verkopen van goederen aan particulieren in het buitenland, de Belastingdienst in het land van de koper de btw mag innen. Ieder EU-land kent een eigen drempelbedrag, in Duitsland ligt deze drempel bij € 100.000. De Nederlandse webwinkel die dus met verkopen van goederen aan Duitse particuliere afnemers de omzetgrens van € 100.000 passeert, moet vanaf dat moment Duitse omzetbelasting (Mehrwertsteuer) berekenen en aangifte doen in Duitsland.

Zover wat betreft het leveren van goederen via een webshop. Voor het leveren van elektronische diensten, bijvoorbeeld het downloaden van software, bestaat deze omzetdrempel van € 100.000 niet. Hier moet de Nederlandse ondernemer vanaf de eerste verdiende euro rekening houden met afdracht van omzetbelasting aan de Duitse fiscus, indien hij voor zijn dienstverlening geld ontvangt van particulieren in Duitsland. Het zal niet verbazen, dat dergelijke afstandsverkopen vanzelfsprekend resulteren in aangifteplicht en registratie in Duitsland, wat in veel gevallen vooral voor kleine ondernemers administratieve rompslomp en kosten met zich meebrengt.

RaijerOver de auteur
Henk Raijer is werkzaam bij de Nederlands-Duitse Businessclub in Kleef

X