De huizenprijzen in Berlijn zijn de laatste vijf jaar explosief gestegen, zo valt te lezen in een reportage van de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Berlijn is hip, en veel buitenlanders vertrekken voor kortere of langere tijd naar de Duitse hoofdstad om te werken of te studeren. Of rijke Duitsers kopen er een tweede huis. De oorspronkelijke bewoners zijn er niet blij mee.

De gemiddelde verkoopprijs van een appartement in Berlijn bedraagt tegenwoordig 3.300 euro per vierkante meter, voor een doorsnee woning moet gemiddeld 2.650 euro per vierkante meter worden neergeteld. Deze prijzen liggen bijna 70 procent hoger dan vijf jaar geleden. Er komen jaarlijks 60.000 nieuwe bewoners bij in Berlijn. Meestal jonge mensen, hoogopgeleid, uit het buitenland en met een gevulde portemonnee.

Ook steeds meer Duitsers willen een huis kopen in Berlijn. Traditioneel huren Duitsers liever: in 2011 had slechts 16 procent van de Berlijnse inwoners een eigen huis. Maar de huren worden steeds hoger en de rente is laag. Steeds meer rijke Duitsers uit het zuiden van Duitsland investeren in een Berlijnse woning in populaire wijken als Prenzlauer Berg, Kreuzberg en Neukölln. Tot afgrijzen van de huidige bewoners (vaak migranten, studenten en kunstenaars), die zich verdrongen voelen door deze ‘Schwaben’.

Om de stad leefbaar te houden voor alle inkomensgroepen, geldt vanaf juni een ‘huurrem’. De huren van Berlijnse woningen mogen niet zomaar meer stijgen.

Klik hier voor de volledige reportage van Wierd Duk in De Tijd.

X