Al in 1987 werd in Groesbeek het Bevrijdingsmuseum geopend: midden in het Nederlands-Duitse grensgebied, op de plaats waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hevig werd gevochten. In 2019 kreeg het museum een volledige make-over: een gloednieuw gebouw, een nieuwe, grensoverschrijdende invulling van de tentoonstellingen en niet te vergeten een nieuwe naam. Het Vrijheidsmuseum was geboren. Deze maand bestaat het museum drie jaar.
Het gebouw is een opvallende verschijning in het heuvelachtige landschap – de grote koepelvorm herinnert aan de parachutes die tijdens Operatie Market Garden rondom Groesbeek landden. Ook binnen onderging het museum een grote verandering. Waar bij het Bevrijdingsmuseum de focus op de Tweede Wereldoorlog lag, ligt de focus bij het Vrijheidsmuseum – zoals de naam al doet vermoeden – op vrijheid. Door een intensieve samenwerking tussen Nederlandse en Duitse historici is een tentoonstelling vanuit verschillende invalshoeken ontstaan: Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor oorlog, vrede en vrijheid wereldwijd, in het verleden en in het heden.
Vrijheidsmarkt
Operatie Market Garden, een operatie van de geallieerden tegen nazi-Duitsland waarbij tienduizenden parachutisten werden ingezet, vond plaats tussen 17 en 25 september 1944. Ter herinnering aan deze gebeurtenis organiseert het Vrijheidsmuseum jaarlijks de Vrijheidsmarkt. Na een tijdelijke pauze in verband met de coronapandemie vindt op zondag 18 september weer een Vrijheidsmarkt plaats. Op het terrein waar de parachutisten 78 jaar geleden landden, vinden optredens, kinderactiviteiten, een kindervrijmarkt, jeeptours en rondleidingen langs de tentoonstelling plaats. Ook het Rode Kruis Nederland en Stichting VluchtelingenWerk Nederland zijn aanwezig.
Het museum en de Vrijheidsmarkt zijn die dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Kaarten en meer informatie zijn verkrijgbaar via de website van het Vrijheidsmuseum.