Wat ‘sleutelklaar’ en ‘compleet’ wordt aangeboden, moet functioneren

Wat ‘sleutelklaar’ en ‘compleet’ wordt aangeboden, moet functioneren

Wie als bouwondernemer in Duitsland zijn eigen prestatie voorziet van omschrijvingen als ‘sleutelklaar’ en ‘compleet’, moet rekening houden met strenge regels en soms ook gerechtelijke procedures. Aan het begin van dit jaar moest het Oberlandesgericht (OLG) München zich bijvoorbeeld over de vraag buigen welke prestatie verschuldigd is wanneer er ‘sleutelklaar’ en/of ‘complete installatie met montage en aansluiting op het net’ in het contract staat.  

Elena Patschkowski. (c) STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

“In het concrete geval betrof het de levering en montage van een fotovoltaïsche installatie”, licht Elena Patschkowski, Rechtsanwältin bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve, toe. “De partijen hadden onder andere een conflict over de vraag of ook de voor de werking van de installatie noodzakelijke transformatoren verschuldigd waren, en het OLG München oordeelde in haar uitspraak: Ja!”

Volgens het OLG München suggereert de term ‘sleutelklaar’ dat de koper van de installatie alleen nog een sleutel moet omdraaien om deze in gebruik te nemen. Voorwaarde daarvoor is uiteraard dat de installatie volledig functionerend wordt geleverd en gemonteerd.

Montage en aansluiting inclusief

Deze verwachting van de contractpartner ten aanzien van de omvang van de prestatie wordt nog versterkt door de formulering ‘complete installatie met montage en aansluiting op het net’. ‘Compleet’ moet als identiek worden beschouwd aan volledig en allesomvattend. Dat betreft dan ook de technische volledigheid – en daarmee ook de voor de levering aan het elektriciteitsnet noodzakelijke transformatoren.

De uitleg van het OLG München laat duidelijk zien dat men voorzichtig moet zijn met de omschrijving van de eigen prestaties als ‘sleutelklaar’ en ‘compleet’. Ook een opsomming van de eigenlijk verschuldigde prestaties kan de indruk van volledigheid niet in voldoende mate ontkrachten. Dan zou juist uitdrukkelijk moeten worden vermeld welke prestaties niet zijn inbegrepen.

X