Gedeputeerde van de Provincie Overijssel Eddy van Hijum ging op 11 juni op snuffelstage bij installatiebedrijf INOTEC in Heek. Dit deed hij om zelf te ervaren waar werkgevers en grenswerkers in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. En om te bekijken hoe de interesse voor werken over de grens kan toenemen.

Hemelsbreed is de afstand tot onze Duitse buren klein. Toch blijven zowel Duitse als Nederlandse werknemers het liefst in eigen land werken. Om meer bekendheid te geven aan de mogelijkheid aan de andere kant van de grens te werken, stak gedeputeerde Eddy van Hijum (economische zaken) maandag 11 juni zelf de handen uit de mouwen als ‘snuffelstagiair’. Van Hijum: “Zo’n dag draagt bij aan het beter leren kennen van elkaars mogelijkheden en neemt mogelijke horden en vooroordelen weg. Ik ben wellicht niet de beste installateur, schilder, ICT’er of recruiter. Maar wel heel goed in staat om de praktijk te beoordelen, maatregelen te treffen, de problematiek op de politieke agenda te plaatsen en daar in Den Haag aandacht voor te vragen”.

INOTEC

De snuffelstage van Eddy van Hijum vond plaats bij INOTEC, gevestigd in Heek bij Gronau. Het bedrijf bestaat inmiddels 30 jaar en is gespecialiseerd in (landbouwkundige) klimaattechniek: van verwarmingsinstallaties, brandmelders tot ventilatietechniek. De ordeportefeuille is goed gevuld maar ondernemer Heinz Brügger geeft aan dat hij dringend behoefte heeft aan goed opgeleide installatiemonteurs. Brügger biedt ook stageplekken aan en hoopt op deze manier Nederlandse monteurs aan te trekken.

Snuffeldag

De snuffelstage is onderdeel van het EUREGIO-project ‘Experiment Grens’. Deze pilot zet zich in voor een gezamenlijke transparante grensoverschrijdende arbeidsmarkt. En richt zich tot iedereen die belangstelling heeft voor een professionele sprong over de grens. Van scholieren en MBO-, HBO- en WO-studenten tot werknemers met jarenlange ervaring. Iedereen die geïnteresseerd is in werken over de grens, kan deelnemen aan een snuffeldag bij een werkgever.

X