In het eerste kwartaal van 2017 hebben werknemers in Duitsland het hoogste aantal uren gewerkt sinds 1992. Ook steeg het aantal werkenden, op basis van seizoensgecorrigeerde gegevens, licht. Dit laat de ZEIT ONLINE weten op basis van gegevens van het Statistische Bundesamt.

Het is 25 jaar geleden dat er voor het laatst zo veel werd gewerkt als in het eerste kwartaal van dit jaar. Uit berekeningen van het Nürnberger Institut für Arbeitsmarkt (IAB) hebben circa 43,7 miljoen werkenden in het eerste kwartaal van 2017 samen 15,3 miljard arbeidsuren gemaakt. Dat komt neer op 350,7 uren per persoon, 3,2 procent meer ten opzichte van het voorgaande jaar, en het hoogste aantal arbeidsuren sinds 1992.

Als de seizoensinvloeden buiten beschouwing worden gelaten (in de winter wordt er bijv. minder in de bouw gewerkt), steeg het aantal werkenden vorig jaar met 1,5 procent tot 43,7 miljoen in Duitsland.

Vooral in de dienstverleningssector zijn nieuwe banen ontstaan. Daarentegen gingen in het banken- en verzekeringswezen en in de land- en bosbouw banen verloren. Ook het aantal zelfstandigen loopt terug, net als het aantal gezinsleden dat in familiebedrijven meehelpt.

Lees hier het artikel van ZEIT ONLINE.

X