Winnaars actie ‘Brieven aan Merkel’ bekend

Winnaars actie ‘Brieven aan Merkel’ bekend
Angela Merkel. (c) CDU / Laurence Chaperon

Ter ere van zijn 25-jarig bestaan organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) dit jaar verschillende acties en evenementen. Eén daarvan is een brievenactie: geïnteresseerden werden uitgenodigd om naar aanleiding van het aanstaande vertrek van bondskanselier Angela Merkel een afscheidsbrief aan haar te schrijven. Gisteren zijn de winnaars bekendgemaakt.

In hun brieven konden de briefschrijvers niet alleen terugblikken op de afgelopen jaren onder leiding van Merkel, maar ook vooruitblikken naar de toekomst. Volgens het Duitsland Instituut leverde de oproep diverse “ontroerende verhalen op van mensen die zich op verschillende manieren in Merkel herkennen”. De jury selecteerde vier brieven die volgens hen het meest memorabel waren: van scholiere Amaris Schuring, studente Durkje Salman, Duitse in Nederland en tevens docente Duits Barbara Kymmel-Schniderer en musicus Sebastiaan van Eck.

De jury bestond uit Michèle de Waard, Floor Houwink ten Cate en Ton Nijhuis. De Waard is financieel en economisch journalist en auteur van ‘Angela Merkel: een politieke biografie’, Houwink ten Cate is theatermaker en regisseur van de electro-opera ‘Merkel’ en Nijhuis is historicus, politicoloog, filosoof en directeur van het Duitsland Instituut. De vier winnende brieven sprongen er volgens hen uit door hun originele, persoonlijke en kwetsbare benadering.

De winnende brieven zijn hier te lezen en zullen tevens aan Angela Merkel worden aangeboden. Daarnaast zullen de brieven in het lustrum-magazine van het Duitsland Instituut gepubliceerd worden en zullen de winnaars een DIA-Merkel-pakket ontvangen.

X