Achterhoek wil in 2020 samen met Duitsers bevrijding vieren

Achterhoek wil in 2020 samen met Duitsers bevrijding vieren
© Nationale Herdenking 2018 - Nationaal Comité 4 en 5 mei - Foto: Ben Houdijk

Over een paar dagen is het weer zover: op 4 mei worden in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogsmissies en vredesmissies herdacht, en op 5 mei wordt gevierd dat Nederland in 1945 bevrijd werd. Volgend jaar willen zeven gemeenten uit de Achterhoek samen vieren dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Daarvoor zullen ook Duitse gemeenten worden uitgenodigd.

De helft van de kosten – in totaal één miljoen euro – wordt door Provincie Gelderland gefinancierd. De andere helft komt voor rekening van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Ook externe partijen financieren mee.

“Goed om samen naar de toekomst te kijken”

Volgens burgemeester Christoph Holtwisch van de Duitse grensgemeente Vreden is de bevrijding een thema voor beide kanten van de grens: “Het is belangrijk dat de gemeenten en de burgers in Duitsland deze informatie ook krijgen, want het is goed om samen naar de toekomst te kijken. Die 75 jaar in vrijheid hebben we samen, en dat is niet vanzelfsprekend.” In Winterswijk wordt dit jaar al samen met de Duitsers herdacht: Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk organiseert op recreatieplas ’t Hilgelo een bevrijdingsconcert, dat voor Nederlanders én Duitsers is.

Lees verder bij Omroep Gelderland.

X