Winterswijk viert Bevrijdingsdag samen met Duitsers

Winterswijk viert Bevrijdingsdag samen met Duitsers
© Nationaal Comité 4 en 5 mei - Nationale Viering Bevrijding 2018. Foto: Ben Houdijk

Al jarenlang wordt in Nederland elk jaar op 5 mei Bevrijdingsdag gevierd – zo ook in Winterswijk. Volgend jaar wil de gemeente dit voor het eerst samen met Duitsers doen. Dat gebeurt in de vorm van een spectaculair, gratis toegankelijk Bevrijdingsconcert.

Het concert wordt georganiseerd door muziekvereniging Excelsior en de Vereeniging Volksfeest Winterswijk en vindt plaats op een drijvend podium in de recreatieplas het Hilgelo. Er wordt op dit moment druk gezocht naar lokale en regionale zangers, koren en bandjes – in Nederland én in Duitsland. Volgens voorzitter Arjan Bentsink van Excelsior is dat logisch: “De muziek is al lang grenzeloos”.

Bevrijdingsdag als verbindende schakel

Volgens burgemeester Joris Bengevoord is het juist in het grensgebied belangrijk om de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog samen met de Duitsers te vieren. Hij is van mening dat het gezamenlijke vieren van Bevrijdingsdag goed aansluit bij de intensieve contacten tussen Nederlanders en Duitsers in het grensgebied. De recreatieplas waar het concert gehouden gaat worden, is bijvoorbeeld ook bij de Duitsers geliefd, en jaarlijks krijgen de Winterswijkse winkels, horeca, campings en de weekmarkt bezoek van ruim twee miljoen Duitsers. Die geven er ruim zestig miljoen euro per jaar uit.

Lees verder bij Tubantia en De Gelderlander.

X