Conferentie: In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog

Conferentie: In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog

De invloed van de Tweede Wereldoorlog op het leven: dat is het thema van de conferentie ‚In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog‘ op zaterdag 27 augustus in het Duitse Ofen (gemeente Bad Zwischenahn). Die dag gaan twintig Duitse en twintig Nederlandse deelnemers in de leeftijd van 60 tot 80 jaar met elkaar in gesprek over de invloed die de Tweede Wereldoorlog op hun leven heeft gehad. 

De conferentie wordt georganiseerd door Gedenkkreis Wehnen en stichting Groningen Plus.

Interviews

Ter voorbereiding van de bijeenkomst worden vijf Duitsers en vijf Nederlanders geïnterviewd. De deelnemers ontvangen half augustus een samenvatting van deze tien interviews. De tien geïnterviewden worden op de conferentie verdeeld over tien tafeltjes. De Nederlandse deelnemers kunnen een voorkeur aangeven voor twee Duitse interviewpartners met wie zij in gesprek willen gaan. Het toegestuurde interview vormt de start van het gesprek, maar de bedoeling is dat elke deelnemer zijn of haar ervaringen deelt met de andere tafelgenoten.

Programma   

9.00 uur: Vertrek vanuit Groningen
11.00 uur: Aankomst in Ofen (gemeente Bad Zwischenahn). Welkom; koffie/thee.
11.30 uur: Inleiding door Gedenkkreis Wehnen
11.45 uur: Eerste ronde tafelgesprekken (aan elk tafeltje zitten twee Duitse en twee Nederlandse deelnemers)
13.15 uur: Pauze met lunch
14.15 uur:Tweede ronde tafelgesprekken
15.45 uur: Pauze
16.00 uur: Samenvatting en gesprek ter afsluiting
17.00 uur: Einde van de bijeenkomst

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de internationale werkgroep van Groningen Plus: 050-3642320 of 06-30405277 (Gert Los) of info@groningenplus.net.

Initiatiefnemende organisaties 

De Gedenkkreis Wehnen is opgericht door verwanten van patiënten die in de nationaal-socialische tijd vermoord werden in de toenmalige Heil- und Pflegeanstalt Wehnen nabij Oldenburg (tegenwoordig de Karl-Jaspers-Klinik). Meer informatie: https://gedenkkreis.de/gedenkkreis-wehnen-ev.

Groningen Plus is een organisatie van actieve geëngageerde ouderen in Stad en Provincie Groningen die activiteiten ondernemen onder het motto ‚Het heft in eigen hand‘. Groningen Plus heeft in de afgelopen 12 jaar met verschillende Duitse organisaties contact onderhouden en samengewerkt. Meer informatie: https://www.groningenplus.net/.

X