Dinxperwick en Heimatverein Suderwick winnaars Heimatpreis NRW

Dinxperwick en Heimatverein Suderwick winnaars Heimatpreis NRW

Dinxperlo en Suderwick: twee grensdorpen en bijzondere buren. De beide plaatsjes, in de volksmond ook wel ‘Dinxperwick’ genoemd, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een ruimtelijke eenheid. De dorpsgrens is tegelijkertijd de landsgrens en verloopt direct langs drie Nederlandse straten. Als waardering voor het verbindende werk mogen deze twee grensdorpen op 6 augustus de ‘Heimatpreis’ van deelstaat Noordrijn-Westfalen in ontvangst nemen.

Oorspronkelijk zou het ‘Heimat-Kongress’ dat om de twee jaar wordt gehouden, op 28 maart in Wuppertal plaatsvinden. De coronapandemie gooide echter roet in het eten en de uitreiking van de Heimatpreis werd uitgesteld. Ina Scharrenbach, minister van ‘Heimat, Kommunales, Bau und Gleichstellung van NRW zal deze nu in het kader van haar ‘Heimat-Tour’ echter alsnog uitreiken en de winnaars persoonlijk een bezoek brengen.

Heemkundevereniging Suderwick en burgerinitiatief Dinxperwick mogen de eerste prijs en daarmee 12.500 euro tegemoetzien. Flüchtlingshilfe Alpen e. V./ HOME-Alpenmusik, een integratief muziek- en vluchtelingenproject, behaalde de tweede plaats en ontvangt 8.000 euro. Dorfgemeinschaft Referinghausen uit Medebach wint 5.000 euro voor het project ‘Digitale Heimatstube’, waarmee de geschiedenis in de vorm van historische documenten digitaal tot leven wordt gewekt.

X