Duits jeugdwoord van het jaar bekend: ‘Smash’

Duits jeugdwoord van het jaar bekend: ‘Smash’

Sinds 2008 organiseert de Duitse uitgeverij Langenscheidt de jaarlijkse verkiezing voor het Duitse jeugdwoord van het jaar. In augustus werd de selectie bekendgemaakt: Gommemode, SIU, Smash, wyld, Digga, Macher, bodenlos, slay, sus en Bre maakten kans op de titel Duits jeugdwoord van het jaar 2022. Na een eerste stemronde, de bekendmaking van de top-3 en de laatste, definitieve stemronde werd ‘Smash’ de definitieve winnaar.

Met 43 procent van de stemmen wist ‘Smash’ de andere kanshebbers overtuigend te verslaan. ‘Bodenlos’ en ‘Macher’ bleven steken op 33 en 24 procent. Maar wat betekent het? Het woord ‘Smash’ is ontleend aan het online spel ‘Smash or Pass’, waarin spelers kunnen aangeven of ze een potentiële partner zouden daten (Smash) of niet (Pass). De betekenis van het woord moet dan ook in deze hoek gezocht worden: wie iemand wil ‘smashen’ ziet het wel zitten om deze persoon te versieren – of meer.

Bekendmaking bij Tagesschau

Susanne Daubner, presentatrice van het Duitse ARD-journaal Tagesschau, had de eer om de winnaar bekend te maken. Tijdens de bekendmaking van de genomineerden in 2021 en 2022 ging zij viral, dankzij de serieuze toon waarop zij de genomineerde woorden voorlas. ‘Smash’ is de opvolger van onder andere ‘cringe’ (2021), ‘lost’ (2020), ‘Ehrenmann/Ehrenfrau’ (2018) en ‘I bims’ (2017).

Hieronder is de bekendmaking van het jeugdwoord van het jaar door Daubner te zien:

X