Buurtaalconferentie 2022: zeven scholen onderscheiden als Euregioschool

Buurtaalconferentie 2022: zeven scholen onderscheiden als Euregioschool

Tijdens de Buurtaalconferentie op 19 oktober, georganiseerd door EMRLingua, draaide het om de toekomst van het talenonderwijs en grensoverschrijdende integratie. Naast verschillende lezingen, vond een feestelijke certificering van de nieuwe Euregioscholen plaats – scholen waar extra aandacht wordt besteed aan de buurtalen Nederlands, Duits en Frans en het verbinden van scholieren in de euregio.

De zeven scholen die als Euregioschool zijn gecertificeerd, onderscheiden zich niet alleen door hun extra focus op de buurtalen, maar ook door regelmatig uitwisselingen met andere scholen te organiseren. Zo leren scholieren niet alleen de taal, maar ook de cultuur van hun buurlanden beter kennen. Op die manier komt een studie of baan in het buitenland ineens veel dichterbij, wat vele kansen voor de toekomst biedt.

Belang van persoonlijke contacten

Michael Dejozé (directeur Euregio Maas-Rijn) en gedeputeerde Stephan Satijn (Economie, Grondbedrijf en Onderwijs) reikten de certificaten en bijbehorende plaquettes uit. Satijn bevestigde daarbij het belang van de Euregioscholen: “Naast de aandacht voor taal in het onderwijs, zijn de persoonlijke contacten in bijvoorbeeld projecten met anderstaligen van groot belang. Het is goed om te zien dat de scholen hier ook de nodige aandacht aan besteden.”

X