Duitse ambulance grensoverschrijdend actief

Foto: Marco Zaremba / pixelio.de

Sinds 1 mei 2017 kan de ambulance van de ambulancepost in Isselburg uit de Kreis Borken (DE) ook grensoverschrijdend worden ingezet. In spoedgevallen in de regio Dinxperlo ondersteunt Kreis Borken het Witte Kruis voor acute ambulancezorg. Het doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de aanrijtijden in de landelijke regio.

Het Duitse Isselburg ligt slechts 7 kilometer van Dinxperlo verwijderd. Indien de beschikbare Nederlandse ambulance niet binnen een kwartier ter plekke kan zijn, en de Duitse ambulance uit Isselburg wel, dan zet de meldkamer de Duitse ambulance in. Op deze manier kan er zo snel mogelijk spoedzorg worden verleend.

Ter voorbereiding op de samenwerking is Duits ambulancepersoneel door de Feuerwehr- und Rettungsakademie Bocholt getraind voor een inzet in Nederland. In de Duitse ambulance is bovendien Nederlandse communicatietechniek ingebouwd zodat de ambulance gedurende de rit in verbinding staat met de Nederlandse meldkamer.

Deze grensoverschrijdende samenwerking maakt deel uit van het INTERREG V A project PREpare. Het project loopt van 01-04-2017 tot 31-05-2018. Lead partner is het Bureau Acute Zorg EUREGIO.

X