Duitse economie klimt weer op uit dal na sterke krimp

Duitse economie klimt weer op uit dal na sterke krimp
Op het hoogtepunt van de coronacrisis viel de auto-industrie vrijwel geheel stil.

In het tweede kwartaal van 2020 is de Duitse economie met 10,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De Duitse economie vertoont inmiddels echter alweer tekenen van herstel. Dat blijkt uit het nieuwste maandelijkse rapport van de Deutsche Bundesbank.

Volgens het rapport is de Duitse economie in april, mei en juni 2020 aanzienlijk gekrompen. Het bruto binnenlands product daalde sinds het begin van de metingen, in 1970, nog nooit zo hard. Ook tijdens de financiële crisis van 2008 was de procentuele daling niet zo groot. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 kromp de economie zelfs met 11,7 procent.

De cijfers laten echter ook zien dat de Duitse economische activiteiten hun dieptepunt in april al bereikt hebben en dat het met de economie sindsdien weer bergopwaarts gaat. Dat blijkt uit diverse indicatoren, die laten zien welke invloed de coronapandemie op de Duitse economie heeft. De Bundesbank gaat ervan uit dat het herstel zich in het tweede halfjaar van 2020 doorzet.

Grote verschillen tussen sectoren

Volgens het rapport vertonen de Duitse sectoren onderling grote verschillen. In de detailhandel werden in mei bijvoorbeeld grote omzetstijgingen gerealiseerd, omdat veel Duitsers die maand bepaalde inkopen inhaalden. In de industrie en de export herstelde de economie zich echter nog maar matig. In de industrie is de bodem van het dal achter de rug, maar kon slechts een kwart van de verliezen van maart en april worden goedgemaakt. Vooral de auto-industrie is zwaar getroffen: autoproducenten moesten hun productie tijdens het dieptepunt van de coronacrisis bijna volledig stilleggen.

Aantal werklozen stijgt minder hard

Begin juni werd bekend dat het aantal Duitsers dat in mei 2020 getroffen was door werktijdverkorting ongekend hoog was: ruim 20 procent van alle werkenden. Ook het aantal werklozen steeg aanzienlijk in de afgelopen maanden als gevolg van de coronacrisis. In juni steeg dit aantal echter minder snel dan in de maanden daarvoor, en in juli bleef het aantal werklozen stabiel. De werkloosheid was die maand 6,3 procent.

Lees verder bij de Deutsche Bundesbank en het Statistische Bundesamt.

X