Duitse regering kondigt omvangrijk steunpakket aan

Duitse regering kondigt omvangrijk steunpakket aan

De Duitse coalitiepartijen CDU, CSU en SPD zijn het op 3 juni 2020 eens geworden over een omvangrijk steunpakket van 130 miljard euro. Doel is om de economie in één klap uit de coronacrisis te helpen. Daarnaast krijgen prioriteiten die de Duitse regering toch al had door het pakket een extra zetje. 

Het plan bestaat uit 57 uiteenlopende maatregelen op diverse gebieden.

Btw-verlaging en steun voor ouders met kinderen

De meest in het oog springende maatregel is dat de Duitse btw van 1 juli tot en met 31 december 2020 verlaagd zal worden. Het hoge tarief zal van 19 naar 16 procent gaan; het lage tarief van 7 naar 5 procent. De regering hoopt dat bedrijven deze verlaging doorgeven aan de consument en dat de prijzen in de winkel daardoor zakken. Daardoor moet de consumptie stijgen.

Een andere opvallende maatregel is dat ouders via de kinderbijslag voor elk kind eenmalig 300 euro extra krijgen. Daarnaast zullen de energiekosten voor particulieren en bedrijven omlaaggaan: de overheid zal de accijns waarmee duurzame energieopwekking wordt gestimuleerd, beperken. Gemeenten ontvangen daarnaast miljarden euro’s om het wegvallen van belastinginkomsten op te vangen.

Bedrijfsleven

Bovendien ontvangen sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis 25 miljard euro. Doel is om een faillissementsgolf in onder andere de horeca, reisbranche en cultuursector te voorkomen. Bedrijven tot 10 werknemers kunnen bijvoorbeeld tot 15.000 euro steun aanvragen wanneer hun omzet door het coronavirus ten opzichte van vorig jaar minimaal gehalveerd is.

Mobiliteit

Ook de spoorwegen profiteren van het conjunctuurpakket: er zal 5 miljard euro worden geïnvesteerd in vernieuwingen van het spoor. Daarnaast wordt de subsidie voor elektrische auto’s verdubbeld en zal er geïnvesteerd worden in laadinfrastructuur. Tevens staan er investeringsprogramma’s voor waterstoftechnologie op de agenda.

Digitalisering

De Duitse regering wil bovendien de digitalisering stimuleren door meer te investeren in digitale technologieën, zoals het 5G-netwerk, breedbandinternet en kunstmatige intelligentie. Ook wordt er geld vrijgemaakt voor automatisering en digitalisering in het openbaar bestuur. Tot slot zal er worden geïnvesteerd in de digitalisering van de gezondheidszorg.

X