Duitsland verklaart Noord- en Zuid-Holland tot risicogebied

Duitsland verklaart Noord- en Zuid-Holland tot risicogebied
Ook Rotterdam ligt nu in een risicogebied.

Het Duitse Robert Koch-Institut heeft de provincies Noord- en Zuid-Holland gisteravond toegevoegd aan de lijst met risicogebieden. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in navolging daarvan een officiële ‘Reisewarnung’, een reiswaarschuwing, afgegeven: het raadt inwoners van Duitsland nu af om voor niet-noodzakelijke of toeristische doeleinden naar deze twee provincies af te reizen.

Met deze maatregel reageert Duitsland op het snel stijgende aantal besmettingen in deze provincies. Duitsland merkt landen of gebieden aan als risicogebied wanneer het aantal besmettingen per 7 dagen er tot meer dan 50 besmettingen per 100.000 mensen opgelopen is. Dat is in Noord- en Zuid-Holland nu het geval.

Verplichte coronatest en quarantaine

Inwoners van Duitsland die vanuit Noord- en Zuid-Holland naar Duitsland reizen, moeten bij terugkeer verplicht een (gratis) coronatest laten doen. Daarnaast dienen ze zich te melden bij het Duitse Gesundheitsamt en moeten ze in ieder geval tot de uitslag van de coronatest in quarantaine blijven. Of de reizigers daarna nog in quarantaine moeten blijven, is per deelstaat verschillend.

Geen verbod, wel afschrikkend effect

De reiswaarschuwing is geen verbod: Duitsers mogen nog steeds naar beide provincies afreizen. Wel moet er van de waarschuwing een aanzienlijk afschrikkend effect uitgaan. Daarnaast mogen reizigers nu kosteloos hun boekingen annuleren.

Geen gratis coronatests meer voor reizigers uit niet-risicogebieden

Tot deze week konden ook reizigers die uit een niet-risicogebied naar Duitsland terugkeerden, kosteloos een coronatest laten doen. Dat is nu veranderd: sinds 15 september zijn de tests voor deze doelgroep niet meer gratis. Reden hiervoor is dat de vakantietijd weer grotendeels voorbij is. Volgens minister van Volksgezondheid Jens Spahn was het in die tijd belangrijk om vakantiegangers de mogelijkheid te bieden om zich op corona te laten testen, ook wanneer ze uit niet-risicogebied afkomstig waren. Nu de herfst en de winter voor de deur staan, wordt de teststrategie aangepast en gaat er meer aandacht uit naar testen in het binnenland.

X