Duitsland verlengt en verzwaart gedeeltelijke lockdown

Duitsland verlengt en verzwaart gedeeltelijke lockdown

Nadat de Duitse regering eind oktober tot een gedeeltelijke lockdown voor de gehele maand november besloot, hebben bondskanselier Angela Merkel en de zestien Duitse deelstaten op 25 november bekendgemaakt dat deze verlengd wordt tot en met 20 december. Ook worden enkele maatregelen verzwaard. Tijdens de feestdagen gelden er aangepaste maatregelen.

De Duitse regering en de deelstaten gaan ervan uit dat de nieuwe beperkingen tot begin januari van kracht zullen blijven, vooral voor de horeca en hotels. Vlak voor kerst zal de situatie opnieuw geëvalueerd worden.

Horeca en detailhandel

Als eerste blijven cafés, restaurants, culturele instellingen, zwembaden, pretparken, dierentuinen en sauna’s gesloten. Winkels mogen wel openblijven. Winkels die kleiner zijn dan 800 m², mogen maximaal één persoon per 10 m² toelaten. Winkels die groter zijn dan 800 m², mogen voor het oppervlak boven de 800 m² maximaal 1 persoon per 20 m² toelaten.

Privébijeenkomsten

De regels voor vrienden, familie en bekenden die in de privésfeer bij elkaar willen komen, zijn aangescherpt. Er mogen nu maximaal vijf personen uit maximaal twee huishoudens bij elkaar komen. Kinderen tot 14 jaar zijn uitgezonderd van deze regel.

Mondkapjesplicht

Een mondkapje is nu ook verplicht in gesloten ruimtes die openbaar toegankelijk zijn. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer en drukke plekken. De lokale autoriteiten bepalen welke plekken dat zijn.

De mondkapjesplicht in winkels gaat nu ook buiten de winkels en op de bijbehorende parkeerplaatsen gelden.

Daarnaast dienen in bedrijven en op kantoren mondkapjes gedragen te worden. Deze geldt niet wanneer aanwezigen op hun plek zitten en er 1,5 meter afstand van anderen gehouden kan worden.

Onderwijs

Scholen en kinderopvangcentra blijven open. Afhankelijk van de regionale coronacijfers wordt het dragen van een mondkapje in de les verplicht. Positief geteste leerlingen en medeleerlingen moeten per direct gedurende vijf dagen in quarantaine. Zij hoeven niet langer in quarantaine te blijven wanneer ze negatief getest worden. De kerstvakanties beginnen bovendien in vrijwel alle deelstaten al op 19 december, zodat mensen vlak voor de feestdagen minder contacten hebben. Daarmee moet het besmettingsgevaar tijdens de feestdagen verkleind worden.

Hogescholen en universiteiten worden geacht over te stappen op digitaal onderwijs.

Reizen

Van niet dringend noodzakelijke reizen wordt afgeraden. Dat geldt in het bijzonder voor toeristische reizen naar het buitenland, ook met het oog op het skiseizoen.

Het aantal plaatsen in de trein dat kan worden gereserveerd, wordt beperkt, om meer afstand tussen reizigers te kunnen garanderen. Om meer zitplaatsen te creëren, moeten er meer treinen gaan rijden.

Speciale maatregelen voor feestdagen

Met het oog op de feestdagen gelden van 23 december 2020 tot en met 1 januari 2021 speciale maatregelen. Tijdens deze periode zijn bijeenkomsten binnen en buiten met maximaal tien personen toegestaan. Kinderen tot 14 jaar worden niet meegeteld. De regering raadt aan om vanaf vijf tot zeven dagen vóór de ontmoetingen met familieleden en vrienden de eigen contacten tot het allernoodzakelijkste te beperken.

Werknemers dienen te kijken of zij hun bedrijven van 23 december tot en met 1 januari kunnen sluiten, of dat er mogelijkheden zijn om tijdens deze periode thuis te werken.

Tijdens oud en nieuw is vuurwerk op drukke pleinen en in drukke straten verboden. De lokale autoriteiten bepalen welke plekken dit precies zijn. Er wordt geadviseerd om tijdens de jaarwisseling helemaal geen vuurwerk af te steken.

Regionaal handelen

De deelstaten hebben de mogelijkheid om van de verscherpte regels af te wijken, om zo in te kunnen spelen op regionale ontwikkelingen. Dat is mogelijk wanneer er zeven dagen achtereen sprake is van duidelijk minder dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners en een dalende tendens. Voorwaarde is wel dat andere relevante indicatoren dit toelaten. Het gaat hier bijvoorbeeld om de bezettingsgraad op de intensive care en de beschikbare capaciteit bij de Duitse Gesundheitsämter.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X