Duitsland verlengt lockdown t/m 18 april; strengere maatregelen rond Pasen

Duitsland verlengt lockdown t/m 18 april; strengere maatregelen rond Pasen
Een leeg Hauptbahnhof in Berlijn.

Na een urenlang overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de zestien deelstaten is gisteravond bekendgemaakt dat de bestaande lockdown wordt verlengd tot en met in ieder geval 18 april. Bovendien worden de regels tijdens Pasen aangescherpt. Reden is dat het aantal besmettingen in Duitsland weer gestaag stijgt: de oosterburen staan aan het begin van de derde golf.

De verlenging van de bestaande contactbeperkingen houdt in dat Duitsers tijdens privébijeenkomsten met maximaal vijf personen uit maximaal twee huishoudens bij elkaar mogen komen, kinderen tot 14 jaar niet meegerekend. In het openbaar vervoer en in winkels is het dragen van een medisch mondkapje verplicht. Reizen en privébezoeken die niet noodzakelijk zijn, dienen vermeden te worden. Tot slot moeten werkgevers ervoor zorgen dat wanneer die mogelijkheid er is, hun werknemers thuis kunnen werken.

Pasen

Tijdens Pasen worden de regels aangescherpt. Doel hiervan is om door meerdaagse, vergaande contactrestricties de exponentiële groei van de derde golf te doorbreken. Naast Goede Vrijdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag worden daarom ook Witte Donderdag (1 april) en Paaszaterdag (3 april) rustdagen. Van 1 tot en met 5 april geldt: blijf thuis. Alle winkels zijn op deze dagen gesloten, ook supermarkten. Alleen op zaterdag 3 april mogen de supermarkten hun deuren openen.

Bijeenkomsten in de openbare ruimte zijn deze vijf dagen verboden en buitenterrassen gaan weer dicht voor zover ze al geopend waren. Privébijeenkomsten zijn naast het eigen huishouden met één ander huishouden toegestaan, met een maximum van vijf personen. Kinderen tot 14 jaar worden daarbij niet meegerekend. Kerken worden dringend verzocht om alleen online bijeenkomsten te organiseren.

Noodrem

Tijdens het vorige overleg tussen Merkel en de deelstaten is de zogenaamde ‘Notbremse’ geïntroduceerd, een noodrem: wanneer het aantal nieuwe besmettingen in een deelstaat of regio gedurende drie achtereenvolgende dagen oploopt tot meer dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 personen binnen zeven dagen, worden versoepelingen teruggedraaid. De regels die tot 7 maart golden, worden op de tweede daaropvolgende werkdag weer van kracht. Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten hebben gisteren afgesproken dat er vanaf nu consequent aan deze noodrem getrokken moet worden wanneer het aantal nieuwe besmettingen daar aanleiding toe geeft. Vanaf dat moment zijn privébijeenkomsten alleen nog toegestaan met maximaal één persoon uit een ander huishouden, kinderen tot 14 jaar niet meegerekend. Ook de detailhandel, musea, dierentuinen en sportcomplexen moeten dan hun deuren weer sluiten.

Vanochtend lag het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week in heel Duitsland op 108,4.

Overige besluiten

Niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland moeten worden vermeden, ook tijdens Pasen. De Duitse regering streeft naar een testplicht voor passagiers die per vliegtuig vanuit het buitenland naar Duitsland reizen. Daar is nog wel een wetswijziging voor nodig.

Bovendien moet er grootschalig getest gaan worden op scholen en kinderdagverblijven. Doel is om elke week alle werknemers en scholieren twee keer te kunnen testen.

Thuiswerken moet zover mogelijk worden gefaciliteerd. Waar dit niet mogelijk is, moeten werknemers regelmatig een test kunnen doen. Daarnaast komt er meer ruimte voor bezoek in zorginstellingen en moeten testevenementen mogelijk worden gemaakt.

Alle besluiten zijn hier na te lezen.

Het volgende overleg tussen Merkel en de deelstaten zal op 12 april plaatsvinden.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X