Duitsland versoepelt enkele coronamaatregelen. Dat maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel op donderdag 30 april tijdens een persconferentie bekend, nadat ze met de minister-presidenten van de zestien Duitse deelstaten had gesproken.

Musea, dierentuinen, speelplaatsen, botanische tuinen en herinneringscentra mogen hun deuren weer openen. Daarnaast worden ook kerkdiensten weer toegestaan. De deelstaten mogen zelf bepalen per wanneer de nieuwe maatregelen gelden.

Strikte voorwaarden

De gelegenheden die weer mogen openen, zijn daarbij wel aan strikte voorwaarden gebonden. Zo gelden er op de speelplaatsen hygiëneregels en moeten ouders zelf ervoor zorgen dat er niet te veel kinderen tegelijkertijd aanwezig zijn. Voor kerk- en andere gebedsdiensten geldt dat deze in kleine kring weer mogen plaatsvinden, mits aan afstands- en hygiëneregels wordt voldaan. Hetzelfde geldt voor kerkelijke huwelijken, begrafenissen en doopplechtigheden.

Overige maatregelen blijven gelden

Alle andere maatregelen, zoals de contactbeperkingen en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en in winkels, blijven in ieder geval tot en met 10 mei van kracht. Grote bijeenkomsten blijven nog steeds tot en met 31 augustus verboden en er geldt een officiële reiswaarschuwing voor reizen naar het buitenland tot en met 14 juni. Merkel wil pas na 6 mei over eventuele verdere versoepelingen spreken.

X