EenVandaag: gebrek aan Nederlands personeel met kennis van Duitse taal

EenVandaag: gebrek aan Nederlands personeel met kennis van Duitse taal
De stand van Standort Niederrhein op de Duitslanddag 2018.

Het nieuwsprogramma EenVandaag besteedde afgelopen maandag aandacht aan het gebrek aan commercieel personeel dat de Duitse taal goed beheerst. Tijdens de reportage is te zien dat 70% van de stoffen die het Nederlandse bedrijf Polytex Stoffen uit Nieuwkoop verkoopt, naar Duitsland gaat. Het bedrijf zoekt personeel dat de Duitse taal goed onder knie heeft. De kennis van het Duits onder Nederlanders is de laatste jaren afgenomen, iets wat de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) zorgen baart.

Volgens de DNHK krijgen leerlingen steeds minder Duitse les op school, waardoor de jongere generatie steeds slechter Duits spreekt. De handelskamer pleit daarom voor meer verplichte lessen Duits op middelbare scholen en ROC’s.

Een cameraploeg van EenVandaag was ook aanwezig op de Duitslanddag op 17 april. Hier komt onder meer Günter Gülker aan het woord, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Hij laat weten dat er in Nederland circa 70.000 leerlingen eindexamen doen in Duits, terwijl dat er in Polen 2 miljoen zijn. Verder is te zien dat er tijdens de Duitslanddag een videoverbinding wordt gelegd met het ROC Da Vinci in Dordrecht, zodat leerlingen vragen kunnen stellen aan directeuren van bedrijven over het belang van de Duitse taal.

Bekijk de reportage van EenVandaag hieronder.

X