Euregio Rijn-Waal zet scholieren in het zonnetje tijdens digitale prijsuitreiking

Euregio Rijn-Waal zet scholieren in het zonnetje tijdens digitale prijsuitreiking

Ook in tijden van online en hybride onderwijs vinden er interessante schoolprojecten plaats – zelfs grensoverschrijdend. Dat bewijst de derde editie van de Euregionale Scholenwedstrijd, waarvoor 350 Nederlandse en Duitse scholieren zich hadden aangemeld. In de afgelopen maanden hielden ze zich bezig met de vraag hoe ze duurzamer kunnen leven en zich zo kunnen inzetten voor het klimaat. Hieruit zijn veelzijdige inzendingen ontstaan. Tijdens een digitale prijsuitreiking op 21 april zet de Euregio Rijn-Waal de beste inzendingen in het zonnetje.

Workshops waarin de scholieren meer te weten kwamen over het thema, een live vragenronde met meteorologe Margot Ribberink en het werken aan de inzending: een groot deel van de Scholenwedstrijd vond dit jaar online plaats. Zo ook de prijsuitreiking, die alle deelnemende scholieren en docenten volgende week woensdag via een livestream op YouTube kunnen volgen. Een presentatrice zal het geheel in het Nederlands en Duits presenteren. Er zijn prijzen in de categorieën ‘Nederlandse scholen’, ‘Duitse scholen’ en ‘Partnerscholen’. Daarnaast worden er prijzen voor bijzondere inzendingen uitgereikt. “De deelnemers hebben het de jury niet gemakkelijk gemaakt. Aan de inzendingen is te zien dat de scholieren veel over het onderwerp hebben geleerd en met veel plezier hebben meegedaan”, aldus projectcoördinator Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal. “Naast de inhoudelijke kwaliteit heeft de jury ook de criteria creativiteit, originaliteit en het gebruik van de buurtaal in haar oordeel meegenomen. We kijken nu al uit naar de liveverbinding met de winnaars, die pas tijdens de prijsuitreiking bekendgemaakt zullen worden.”

Ook de prijzen zullen tot die tijd een verrassing blijven. Een klein tipje van de sluier: passend bij het thema van de Scholenwedstrijd kunnen de scholieren uitkijken naar duurzame prijzen en activiteiten voor de klas. Naast Heidi de Ruiter en Margot Ribberink zal ook minister van Europese Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Stephan Holthoff-Pförtner, te gast zijn. In samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regering van Noordrijn-Westfalen organiseerde de Euregio Rijn-Waal de Euregionale Scholenwedstrijd dit jaar voor de derde keer. Aan Nederlandse kant konden middelbare scholen uit de regio’s Arnhem-Nijmegen, West-Veluwe, Zuid-West-Gelderland, Noordoost-Brabant en Noord-Limburg meedoen – in kleine groepjes, met de hele klas of samen met een partnerschool uit het buurland.

X